

Ischler süti készítése
30 dkg liszt
10 dkg darált dió
20 dkg Ráma margarin
12,5 dkg cukor
1 tk. vanília aroma vagy egy csomag vaníliás cukor
Most vanília aromát tettem bele.
1 csipet só
1/2 csomag sütőpor
2 db tojássárgája
1 tk. citromlé vagy 1 db citrom leve és reszelt héja
most citromlét tettem bele.
Töltelék:
1-1 ek. mogyorókrém minden ishlerbe
EGYSZERŰ PUHA ISLER KÉSZÍTÉSE
A margarint a liszttel gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a diót, tojássárgákat, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport, citromlét, csipet
sót, Az egészet összedolgozzuk és frissentartó fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább egy órára. Nálam egy napot is pihent a hűtőben.
Elővesszük a tésztát, ha sokáig volt a hűtőben kicsit hagyjuk állni, hogy ne legyen túl dermedt a tészta állaga, mert úgy nehéz lesz nyújtani.
Ha még hűvös, de jól nyújtható a tészta, akkor enyhén lisztezett felületre tesszük a tészta felét ( azért a felét, mert túl nagy a tészta egy nyújtásra,
a másik felét addig tartsuk hűvös helyen ). A tésztát enyhén belisztezve nyújtsuk ki, ízlés szerint 3-5 mm-es vastagságra. Nyugodtan lisztezzük be
a nyújtófát is, hogy ne tapadjon rá a tészta. Szaggasuk ki a linzert és a kész linzerkarikákat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egymáshoz nem túl
közel, mivel nagyobb lesz a méretük sütés közben.
Előmelegített sütőben világosra sütjük a diós linzereket nagyjából 180 fokos sütőben, kb. 10-15 perc alatt. Sütőtől, linzer vastagságtól is függ a sütési
idő, tehát inkább figyeljük gyakran, míg ki nem tapasztaljuk a megfelelő időt. Ha a széle kezd színt kapni, akkor már jó is. Ameddig sül az egyik adag,
addig szaggassuk a következő tepsire való linzert.
A kész linzereket hűlni hagyjuk, majd a lekvárral kenjük meg az egyik linzer alját és tapasszuk össze egy másik linzer aljával. Legalább 1,5-2 órát hagyjuk
összeérni a lekvárral töltött linzereket mielőtt bevonnánk a csokival. Ha túl hamar dolgoznánk vele, akkor elcsúszna a lekvár miatt a két sütikorong. Másnap is bevonhatjuk a csokival, ha van időnk várni.
A csokit gőz fölött megolvasszuk. Egy kisebb, mélyebb edénybe tegyünk vizet, kezdjük el forralni, majd tegyünk rá egy másik, nagyobb edényt, ami nem ér
a vízbe, csak a gőz éri. Ebbe az edénybe, vagy hőálló tálba tegyük a csokit, várjuk meg, hogy felolvadjon és keverjük hozzá az olajat. Szép, fényes csokit
kapunk amibe gyors mozdulattal mártsuk bele az ischlerek egyik felét. Utána a kész ishlereket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire, vagy tálcára,
rácsra tesszük, hogy lecsöpögjön a felesleges csoki. A friss, még meleg csokiba szórjuk a cukorkát, diót, ha szeretnénk még díszíteni. Utána a csoki
dermedéséig ne nyúljunk az ishlerekhez. Természetesen hűtőbe is tehetjük tálcával együtt, a frissen mártott islereket, hogy gyorsabban dermedjen a csoki.
A sütőpapírról könnyen le lehet venni majd a kész islereket és mosogatnunk se kell annyi tálcát, tepsit.
Ez a finom ischler sokáig eláll, száraz, hűvös helyen, ezért előre lehet vele dolgozni. Bátran ajánlom ezt a mennyei desszertet akár családi, baráti
összejövetelre készülünk, vagy ajándékba vinnénk sütit. Apró szaggatóval készítve még nagyobb mennyiségű ischlert készíthetünk ebből a receptből.