Farönk torta gombával
Hozzávalók:
3x3 db tojás
3x3 ek. rétesliszt
3x3 ek. kristálycukor
3x1 tk. szódabikarbóna
Töltelékhez:
2 csomag csokis pudingpor
800 ml tej
15 dkg margarin
6 ek. kristálycukor
A tetejére:
10 dkg étcsoki
5 dkg Ráma margarin
5 dkg fehér csoki
Díszítés a torta tetejére, oldalára:
8 dkg Ráma margarin
8 dkg porcukor
pár csepp piros és lila ételfesték
A torta oldalára:
2 doboz Hulala tejszínhab
1 cs. habfixáló
2 teáskanál kakaópor
zöld ételfesték pár csepp
piros ételfesték pár csepp
Elkészítés:
Három piskóta lapot sütöttem ki. Először a 3-3 tojást szétválasztottam külön a sárgáját, külön a fehérjét egy-egy tálba tettem. A sárgájához hozzákevertem a 3-3 ek. cukrot és az 1-1 tk. szódabikarbónát. A fehérjét felvertem habnak és hozzáadagoltam kanalanként a négy evőkanál réteslisztet és óvatosan összekevertem a tojásárgájával. Az előzőleg kikent tortasütőbe tettem és 25 perc alatt megsütöttem. A többi tortalapot ugyanigy készítettem el.
Krém készítése: a pudingporokat a lábasba tettem, kevés tejjel összekevertem, majd hozzáöntöttem a többi tejet is és a gázon folyamatos kevergetés mellett besüritettem. Még forrón hozzáadtam a cukrot, ezt is jól elkevertem, majd hideg vízbe tettem a lábast, kevergettem, langyosra hütöttem és utána beletettem a margarint, amit jól elkevertem, majd turmixgéppel pár percig kevertem, ezután kb. fél órára hütőbe tettem.
Amikor kihültek a tortalapok, akkor betöltöttem a fenti krémmel mind a három lapot valamint a torta tetejét és oldalát is megkentem a krémmel és utána hütőbe tettem. Ezután a fehér csokit gőz felett megolvasztottam lassú tüzön, majd nejlon zacskóba tettem és kis lyukat vágtam rajta és félretettem.
Az étcsokit is felolvasztottam a gőz felett: először a margarint aprítottam a lábasba, majd a csokit tördeltem bele, és a margarin tetejére tettem, ezután állandó kevergetés mellett felolvasztottam.
Elővettem a hütőből a tortát és az étcsokit azonnal ráöntöttem a torta tetejére, ami lefolyt az oldalára. Ha ügyesek vagyunk, akkor késsel sem kell a torta tetejét elsímítani, mert elterül rajta a csokimáz. Ezután azonnal spirál alakban rátettem a fehér csokit is az étcsoki tetejére, majd azonnal hütőbe tettem hogy megszilárduljon.
Díszek készítése: a 8 dkg margarint a cukorral jól összekevertem villával, majd kétfelé osztottam. Az egyik felét habzsákba tettem csillagcsöves kinyomóval, a másik részhez hozzákevertem kevés piros és lila ételfestéket, majd ezt is habzsákba tettem sima kis lyukú kinyomóval. Ezután
a fehér színü margarint óvatosan, felfelé húzva nyomtam ki egy sütőpapírra, igy kis csúcsok keletkeztek. A piros színü margarint szétterítve, kör alakban nyomtam ki a sütőpapírra és azonnal hütőbe tettem mert nagyon olvadékony. Amikor megszilárdult a hütőben, akkor apró kis golyókat
formáztam a megmaradt fehér margarinból. A kinyomott fehér csúcsok tetejét levágtam és óvatosan rátettem a piros köröket, ez lett a gomba kalapja, majd gyorsan a kis fehér golyócskákat tettem rá a piros korongokra, ez lett a gomba pettye. Azonnal hütőbe tettem hogy megszilárduljon.
Tejszínhab a torta oldalára: A két doboz Hulala tejszínt kemény habbá vertem a habfixálóval, majd 3 felé osztottam, három tálba tettem. A nagyobbik részébe két teáskanál kakaóport tettem, majd habzsákba kanalaztam és csillagcsöves kinyomóval megdíszítettem a torta oldalát.
A tejszínhab kisebbik felébe kevés zöld ételfestéket tettem, jól összekevertem. Ezt is habzsákba kanalaztam, majd a füves kinyomócső segítségével a torta alját körbe díszítettem, és a torta tetején 5 db halmot készítettem. A legkisebb tejszínhab részbe tettem a piros ételfestéket, és igy egy
rózsaszín árnyalatot kaptam, amivel a torta oldalán ajtót és ablakot készítettem habzsákba téve a tejszínhabot egy kis lyukú kinyomó csővel készült a díszítés. Ezt követően az elkészült gombákat a torta tetejére tettem és a torta aljára a zöld részre. Ezzel készen is lett a tortám, hütőbe
tettem, fél óra múlva fogyaszthatóvá vált.
Figyelem: A vajkrémmel elég körülményes gombákat készíteni mert olvadékony, érdemesebb fondantot vagy marcipánt használni erre a célra!