Tiramisu torta recept (lásd a képen a torta diszités küllemét a dokumentumokban, a közepére egy
porcukros fehér nyuszi vagy bármilyen ábra kerülhet és körbe díszíthetem tejszínhabbal, és
csokidísszel)
Hozzávalók egy 26 cm-es tortához:
A piskótához:
4 tojás
4 ek. kristálycukor
4 ek. rétesliszt
1/2 ek. szódabikarbóna
1 evőkanál kakaópor (szitáljuk meg a kakaóport!)
2 ek. olaj
A krémhez:
50 dkg mascarpone
3 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
3 ek. porcukor
5 dl tejszínhab
2 cs. habfixáló
2 csomag babapiskóta (kb. 30 db) A krémre pakoljuk a babapiskótákat
1 csomag vaníliás cukor
A krémre szóráshoz:
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A locsoláshoz és a babapiskótához:
1,5 dl instant tejeskávé
Díszítés:
Kakaóport szitálunk a torta tetejére
1 doboz Hulala tejszínhab
1 cs. habfixáló
Piskóta elkészítése:
A piskótához a 4 tojást kettéválasztjuk, a tojás sárgájához hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a megszitált kakaóport és a szódabikarbónát. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. Ezután a réteslisztet és a tojásfehérje kemény habját kanalanként, óvatosan belerakjuk a tojás sárgájába és óvatosan összekeverjük, hogy a hab ne törjön össze és sütőpapírral bevont kerek
tortasütőbe öntjük a masszát és kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Krém elkészítése:
A krémhez a 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, az 5 dl tejszínt habfixálóval szintén kemény habbá verjük.
A tojás sárgákat a porcukorral habosra keverjük, hozzáteszük a mascarponét, és habosra keverjük. Hozzákeverjük óvatosan a tojáshabot és a tejszínhabot, azután kb. fél órára hütőbe tesszük.
Kávé elkészítése:
Egy fél bögre tejet 3 percig melegítünk, hozzáadjuk az egy zacskóban levő instant kávét, jól összekeverjük és egy mélytányérba beleöntjük, és hagyjuk hűlni. Amikor kihült, akkor a babapiskótákat belemártogatjuk, de csak egy pillanatra, hogy ne olvadjon szét a babapiskóta és azonnal a torta tetején levő krémre rakosgatjuk. Az 1 doboz felvert tejszínhabot habzsákba
töltjük.
Torta összeállítása:
A piskóta lapot egy tálcára tesszük (eredetileg a torta formába kellene visszatenni, de az én krémem teljesen megszilárdult a hütőben, ezért erre nem volt szükség) és meglocsoljuk kevés kihült kávéval. A krémet 3 felé osztjuk. Rásimitjuk a tortalapra a krém egyharmad részét, megszórjuk 1 kanál
kakaóporral. Kirakosgatjuk a kávéba forgatott babapiskótákat, majd a krém másik harmadát rásimítjuk. Erre újabb réteg krém, kávéba forgatott piskóta és kakaópor következik, végül a harmadik harmad krémmel zárjuk és a torta tetejét megszórjuk kakaóporral. A felvert tejszínhabbal körbe díszítjük a tortát, majd csokis rudacskákat teszünk a torta tetejére.
Ezután hütőbe tesszük egy éjszakára, hogy összeérjenek az ízek.