Rácsos, virágos, kagyló szerü csokis süti (ez a legjobb recept, nagyon finom lett)
Hozzávalók:
419 gramm liszt
10 dkg Ráma margarin
75 g porcukor
1 tasak instant élesztő
2,5 g só
175 ml tej
1 db tojássárgája + 1 tojás sárgája a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
10 dkg tejcsoki
Alaptészta elkészítés:
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, beletesszük az élesztőt, és a liszt közepére lyukat készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a feldarabolt margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot.
Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl az elegyünk.
A masszát langyos állapotban öntjük a tálban levő liszthez, majd megkezdjük a tészta összegyúrását.
A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
Rácsos süti formázás:
Kinyújtjuk a tésztát, négyzet alakúra formázzuk, késsel levágjuk a széleit és egy kb. 15-15 cm-es tészta bal alsó sarkába tesszük a csoki darabokat, az átlós tésztát ráhajtjuk a csokis töltelékre, a töltelék feletti tésztán 7 db vágást eltünk, és a töltelék melletti jobb oldali tésztán is 7 db vágást eltünk. A tészta szálakat felváltva ráhajtjuk a töltelékes tésztarészre és tojás sárgájával
lekenjük.
Virágos süti formázás:
A tésztát hosszú téglalap alakúra nyújtottam, az egyik hosszú végébe tettem a csoki darabkákat, és egy kis tészta résszel befedtem, jól rányomkodtam a csokikra. A nagyobb tésztarészt eldaraboltam szálakra és feltekertem a tésztát, majd csiga alakban összetekertem, tojás sárgájával megkentem.
Kagyló szerü kis sütik:
Kerekre formázom a tésztát, az egyik végébe teszem a csokit és rányomkodok egy kevés tésztadarabot, majd a nagyobbik tésztarészt késsel bevagdosom, feltekerem és a két végét összenyomom a tésztának és tojás sárgájával megkenem.
Kerek virágos kis süti formázás:
Két kis kerek tésztát kiszúrunk, az egyik tésztára tesszük a csokidarabot, a másikkal befedjük és az egyik pálcikát rányomjuk a tészta szélére, a másik pálcikával benyomjuk a tésztaszéleket körbe. Középen a kést finoman rányomkodva mintát készitünk a tésztán.