Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek

A honlapomon találsz egyre több házi sütemény recepteket. Folyamatosan töltöm fel az oldalt.

karacsonyi_bejgli3.jpg

 

Mákos, diós beigli sütése

Tészta hozzávalók:

50 dkg liszt (500 g) (2 bejgli lesz belőle)
22,5 dkg (225 g) margarin
5 dkg (50 g) porcukor
1/2 dkg (5 g) só
1,5 dkg (15 g) élesztő
1 db tojássárgája
13,5 dkg (135 g) tej

Töltelék hozzávalók:

12-12 dkg darált mák vagy dió, 8-8 dkg porcukor összesen: 16 dkg porcukor és 24 dkg darált mák vagy dió kell és 5-5 evőkanál tej kell külön külön a töltelékekbe hogy összeálljanak.
Külön külön keverjük össze a mákos és diós tölteléket a porcukorral (12 dkg mák vagy dió, 8-8 dkg porcukor szükséges egy-egy töltelékhez tehát összesen 20 dkg töltelék kell 1-1 bejglibe és 5-5 evőkanál tejjel is összekeverjük. Lehet lekvárt is kenni a töltelék alá a bejglire, de ez nem fontos.

Tuti tipp:

Gyártás menete:

Előkészítés:
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd. A margarint a felhasználás előtt 2 órával kivesszük a hütőből!!

Tészta begyúrása:
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt. A tej másik felébe beleüthetjük a tojást és a sót is ide tegyük. A lisztet, a margarint a porcukrot, az élesztős tejet és a tojásos tejet egy üstbe rakom és begyúrom. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni
ezeken kívül.

A beigli formázása, töltése:
A tésztát két egyforma súlyúra elosztjuk, először cipókat formázunk, majd négyszögletesre nyújtjuk, nyújtás közben állandóan igazgatjuk a tésztát hogy a sarkai szép szögletesek legyenek.

Figyelem: tilos meglisztezni a tésztát és a deszkát nyujtás előtt, mert akkor nem lesz szép fényes a tészta teteje!

Vigyázat! Nem szabad túl vékonyra nyújtani, 3-4 mm vastagsága legyen a tésztának! Ezután kanállal óvatosan belehalmozzuk a 20 dkg tölteléket ugy, hogy 1-2 cm üres hely maradjon a tészta szélein. Baracklekvárral megkenhetjük a tészta alját úgy még finomabb és rátesszük
utána a tölteléket. Utána ezeket az üres tészta széleket tojással megkenjük, két oldalon a töltelék mellett behajtjuk a tészta széleket, majd óvatosan, lassan, feltekerjük (nem szabad túl szorosan, mert kireped). Ezután még megsodorjuk, igazgatjuk a tésztát hogy a hajtás alulra kerüljön és szép legyen. Ezután óvatosan megszurkáljuk fogpiszkálóval mintkét oldalt a bejglit, majd először hosszában két tojássárgájával lekenjük, hütőbe vagy hideg helyre tesszük kb. 35-40 percre és amikor megszárad rajta a tojás sárgája, akkor kivesszük a hideg helyről, keresztbe lekenjük tojás fehérjével és szobahőmérsékletre tesszük 15-20 percre hogy kelni kezdjen, ezután a sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt megsütjük. 20 perc után ellenőrizzük a bejglit nehogy megégjen, szükség estén alufóliával is letakarjuk.

Figyelem: a tojás fehérjét nem szabad kenés előtt felverni! A tojás sárgáját is csak össze kell keverni kenés előtt!

A lekenés:
Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen.
Először a készre formázott beiglit amik már a sütőplén vannak hosszában tojássárgájával vékonyan lekenjük, és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük keresztben tojás fehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni. A 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni.

Vigyázat!

A bejglit először fogpiszkálóval oldalt megszurkáljuk, és a tojássárgájával történő lekenés után azonnal tegyük a hütőbe! Ha pld. 2 bejgli készül, akkor az elsőt tojássárgájával történő lekenés után tegyük a tepsibe és azonnal a hütőbe, a másodikat is lekenés után azonnal tegyük be a hütőbe! Ha nem kerül a hütőbe, akkor kelni kezd és sütéskor kireped!!!

Sütés:

Mielőtt megsütnénk szúrkáljuk meg fogpiszkálóval oldalról a bejglit és 25-30 perc alatt készre sütjük. Fél kg lisztből 2 rúd beiglit, vagy kb. 23 db pozsonyi kiflit tudunk készíteni ez a kifli nagyságától függ.

Fontos, hogy sem a tésztát, sem a deszkát nem szabad lisztezni, mert akkor nem lesz szép fényes a bejgli felülete.

Sütési idő: 25-30 perc, 20 perc után ellenőrizni kell a bejglit nehogy megégjen!

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 277
Tegnapi: 137
Heti: 893
Havi: 3 125
Össz.: 160 684

Látogatottság növelés
Oldal: Diós mákos bejgli sütése
Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek - © 2008 - 2024 - egyesultkiralysag.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »