
Almás és tejszínes-csoki pudingos pite (2 db pite készült egy tésztából)
A tésztához:
50 dkg liszt
1 csipet só
15 dkg kristály cukor
2 tojássárgája (+ 1 tojás a kenéshez)
20 dkg margarin
3 púpozott evőkanál tejföl
1 cs. sütőpor
A tetejére:
1 tojás a lekenéshez
Töltelék:
1. pitéhez:
2 cs. vaníliás pudingpor
800 ml tej
6 ek. kristálycukor
2 db közepes savanyú alma
3 ek. cukor (az almák tetejére)
kevés zsemlemorzsa az aljára
2. pitéhez:
2 cs. csokis pudingpor
800 ml tej
6 ek. kristálycukor
1 kis doboz főző tejszín
Tészta alap elkészítése:
Kimérjük a lisztet és a cukrot valamint a margarint, majd a liszthez hozzákeverjük a sütőport, a sót, cukrot, utána adjuk hozzá a margarint, tojást és a tejfölt. Ezekkel a hozzávalókkal összegyúrjuk a tésztát, folpackba csomagoljuk és fél órára hütőbe tesszük, majd a tésztát négy
részre osztjuk: két nagyobb és két kisebb gombócot formázunk belőlük. Erősen lisztezett felületen az első, nagyobbik gombócot kinyújtjuk (nagyobbra mint a pitesütő felülete), feltekerjük a nyújtófára és az előzőleg margarinnal kikent pitesütő aljába tesszük, a széleit eligazítjuk, alul megszurkáljuk
a pitetésztát, zsemlemorzsát szórunk bele, utána a már korábban megfőzött és kihült vaníliás pudingot bele kanalazzuk a pite tésztába, utána az almákat megpucoljuk, szeletekre vágjuk és a vaníliás puding tetejére sorakoztatjuk és teljesen befedjük vele a puding tetejét, rászórunk 2 ek. cukrot az almák
tetejére, majd a pite szélét körbe lekenjük tojással, és kb. 50 perc alatt megsütjük. 30 perc után sütőpapírral lefedjük a tésztát.
A második pitéhez a tésztát ugyanúgy kinyújtjuk mint az előző piténél, feltekerjük a nyújtófára és beletesszük a pitesütő aljába, megszurkáljuk a tésztát, zsemlemorzsát szórunk bele, majd a már korábban megfőzött csokis pudingot bele kanalazzuk a pitetésztába, utána a harmadik kisebb gombócot
is kinyújtjuk, egy kerek nagy fedővel körbevágjuk (akkora legyen, hogy pontosan befedje a csokis pudingot ami a pitetésztán van) és nyujtófára feltekerve óvatosan rátesszük a csokis pudingos pite tetejére, majd tojással lekenjük a tészta tetejét. A negyedik kisebb gombócot is kinyujtjuk és
virágokat, sziveket szaggatunk ki a tésztából és azokat is lekenjük tojással:
1 db nagyobb virágot középre teszünk, 8 db kicsi virággal körbe rakjuk a pitetésztát, késsel 8 vágást ejtünk a tésztán és 25 db szivecskével körberakjuk a pitetésztát, majd kb. 50 perc alatt megsütjük.
Kb. 30 perc múlva sütőpapírral letakarjuk nehogy megégjen.
Vaníliás puding készítése:
Kimérjük a tejet és a két zacskó pudingport beleöntjük egy közepes lábasba, majd először egy kevés tejjel símára keverjük a pudingporokat, utána hozzáöntjük a többi tejet is és sürüre főzzük. Még forrón beletesszük a cukrot és jól elkeverjük, majd hideg vízbe tesszük a lábast igy kihütjük
folyamatos kevergetés mellett.
Csokis puding készítése:
Kimérjük a tejet és a két zacskó pudingport beleöntjük egy közepes lábasba, majd először egy kevés tejjel símára keverjük a pudingporokat, utána hozzáöntjük a tejszínt, majd a többi tejet is hozzáöntjük és sürüre főzzük. Még forrón beletesszük a cukrot és jól elkeverjük, majd hideg vízbe tesszük a lábast
igy kihütjük folyamatos kevergetés mellett.