Diós, lekváros, kakaós kiflik
Hozzávalók:
75 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Kakaós töltelék:
2 ek. kakaópor
4 ek. porcukor
2,5 ek. tej
Diós töltelék:
20 dkg cukrozott darált dió
2,5 ek. tej
Lekváros töltelék:
1-1 ek. baracklekvár
Tészta elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére lyukat készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot.
Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de ügyeljünk arra, hogy ne melegedjen túl az elegyünk, ne forrjon fel. A masszát langyos állapotban öntjük a liszt közepébe, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig.
Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után 6 dkg-os gombócokat formázunk belőlük és ezeket a gombócokat kb. 25 percig újra kelesztjük, pihentetjük a tésztát. Ebből a mennyiségből nekem 22 db
gombócom lett.
A töltelékekhez a hozzávalókat jól összedolgozzuk - kivéve a lekvárt. Arra kell vigyázni, hogy a ne legyen folyós a töltelék.
Kifli formázása: (Vigyázat! Nagyon pici lisztet tegyünk csak a gyúrótáblára,
mert másképp nem tudunk rendesen formázni! Lehetőleg csak a nyújtófát
lisztezzük meg, a tésztát csak pici liszt érje!)
A kiflihez először gombócokat készítünk, majd ezeket 25 percig pihentetjük, ezután minden egyes gombócot kerekre nyújtunk és az egyik szélébe tölteléket teszünk, majd ráhajtjuk a tészta egy kisebb részét
a töltelékre és jól lenyomkodjuk. Ezt követően a tészta másik részét derelye metélővel csíkokra vagdossuk, és ezeket a csíkokat egyenként felváltra jobbra hajtjuk, majd a másik csíkot ráhajtjuk a tésztára. Még kb. 15 percig kelesztjük, majd tojással lekenjük a kifliket és előmelegített sütőben
30 perc alatt megsütjük.