Nutellás, szilvalekváros kalács
Hozzávalók:
65 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
100 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
250 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás sárgája + 1 ek. tej a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
Fél üveg szilvalekvár
Fél üveg nutella
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve
kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk.
Kelesztés után kerek formákat szaggatunk ki belőlük és ezt rózsa alakúra formázzuk (3 db kör alaku sütit feltekerünk, tölteléket teszünk bele, kettévágjuk, ebből lesz 2 db rózsa és még plussz egyet készítünk hozzá). A másik fajta mintához kettéhajtjuk a kerek formát, a belsejébe töltelék kerül, majd még egyszer áthajtjuk.
A kialakított süteményeket sütőlemezen vagy tepsin sütés előtt pihentetjük.
A megkelt süteményeket megkenjük tojássárga + tej keverékével majd a sütő középső részébe tolva megsütjük 25 perc alatt.