Lekváros és csokis kelt sütik
Hozzávalók:
500 g finomliszt (szitálva)
175 ml tej
15 dkg Ráma margarin
150 g porcukor
1,5 g só
1 cs. instant élesztő
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás sárgája + 1 tojás sárgája a kenéshez
Tészta elkészítés:
A lisztet, sót és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, jól összekeverjük majd a liszt közepére lyukat készítünk.
A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a liszt közepébe
levő lyukba, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, kinyújtjuk, utána lemérjük a tészta súlyát, és egyforma súlyú, 80 g-os
gombócokat formázunk belőlük és 20 percig újra pihentetjük a tésztát, ezt követően formázzuk különböző alakokra a süteményt és megtöltjük lekvárral, csokival, majd még 20 percig ismét pihentetjük, utána tojás sárgájával + egy kanál tejjel lekenjük és 30 perc alatt megsütjük.
Kalács fonás menete:
A tésztát kimérjük és nyolc egyenlő súlyú részre osztjuk, gombócokat formázunk belőlük és kb. 20 percig letakarva pihentetjük, utána az egyik gombócból három egyforma hússzú rudakat formázunk melyet összefonva egy kicsi kalácsot tudunk készíteni, melyet még 20 percig pihentetünk.
Virágos sütik készítése:
Ovális alakúra nyújtjuk a tésztát, majd hosszában 3 felé vágjuk és a belsejükben 2-2 hosszú vágást ejtünk, de nem vágjuk végig a tésztát. Mindkét végüknél feltekerjük a tészta darabokat és megfordítjuk,
igy összesen 6 db virágszirom szerüség keletkezik, melyet két hurkapálcával összefogunk, igy kerek alakot kapunk. A belsejébe lekvárt teszünk, majd hagyjuk még kelni 20 percig, utána megsütjük.
Kagyló szerü sütik készítése:
Kerekre nyújtjuk a tésztát, hurkapálcával végig vonalakat nyomkodunk a tésztába, majd megfordítjuk, és a nagyobbik tészta részbe tesszük a tölteléket, utána nagy részét felterkerjük a tésztának, és a kisebb részét pedig szintén feltekerjük, igy találkozik a két tésztarész. Ezután összehajtjuk
a tésztát, igy kapjuk a kagyló alakot. Fogpiszkálóval összetüzzük hogy ne nyiljon szét sütés közben.
20 percig pihentetjük, majd megsütjük.
Csónak alak készítése:
A tésztát oválisra kinyújtjuk, majd a két végét bevágjuk és mindkét végén kettes fonatot készítünk, és csónak alakot formázuk. A közepébe tesszük a tölteléket. 20 percig pihentetjük, majd megsütjük.