Sajtos, sós linzer perecek, pogácsák
Hozzávalók a tésztához
60 dkg liszt
30 dkg margarin
2 csapott ek. só
2 tojás sárgája + 1 tojás a kenéshez
4 ek. tejföl
1 kiskanál szódabikarbóna
15 dkg reszelt sajt a tésztához (7,5 dkg-t a tésztába keverünk, 7,5 dkg-t rászórunk a tetejére)
Elkészítés:
Először a sajtot lereszeljük, kevés piros paprikával összekeverjük, hogy szép színe legyen, majd előkészítjük a tojások sárgáját és a kenéshez való tojást. A lisztet, a sót a szódabikarbónát elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, margarint, reszelt sajtot és a tojás sárgákat is. Ezeket összegyúrjuk és kb. fél órára hütőbe tesszük. Ezután lisztezett felületen (sok liszt kell hozzá,
mert másképp odaragad a tészta) kinyújtjuk a tésztát, és kerek szaggatóval közepes nagyságú pogácsákat szúrunk ki. Ezután lekenjük tojással, majd megszórjuk a reszelt sajttal.
A tészta másik felét perec szaggatóval kiszaggatjuk (először lisztbe mártjuk a perec szaggatót) és szintén megkenjük tojással és megszórjuk a reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben az első adagot 15 perc alatt, a többit 20 perc alatt megsütöttem.
4 tepsi sütemény lett belőle.
Ebből a mennyiségből nekem 42 db perec, 34 pogácsa, és 1 db kóstoló süti lett.
Tipp: ha sokkal gyorsabban akarsz haladni, akkor a tojás sárgájába egyenként belemártogatod a perecet,
karikát és a rudat, és utána a reszelt sajtba is belemártogatod egyenként a sütiket.