Sós kalács sütése másképp
Hozzávalók:
180 ml tej
1 tk. cukor
2 dkg élesztő
500 g liszt
1 ek. só
10 dkg Ráma margarin
1 db tojás sárgája + 1 ek. tej
A tetejére:
1 pohár tejföl
1 db újhagyma
6 szelet kolbász
5 dkg reszelt sajt
2 szelet sonka
Normál élesztő felfuttatása:
1 vagy 2 dl tejet megmelegítünk langyosra, egy evőkanál cukrot teszünk bele, majd az élesztőt is belemorzsoljuk (általában 2,5 g-ra van szükség) ezután letakarva, meleg helyen 10-15 percig állni hagyjuk, felfuttatjuk a masszát.
Elkészítés:
A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval és az olajjal, majd hozzáöntjük az élesztős-cukros tejet. Összedolgozzuk, kb. másfél óráig hagyjuk megkelni, majd átgyúrjuk, és kb. 20 percig újra kelni hagyjuk.
Ha megkelt a tészta, akkor kissé oválisra kinyújtjuk, egy nagy kerek edényt teszünk a közepébe és az edény mentén körbe bevagdossuk a széleit, majd kettesével összecsavarjuk a tésztát és behajtjuk.
Megkenjük a tésztát az újhagymával elkevert tejföllel, rátesszük a feldarabolt sonkát, kolbászt és reszelt sajtot a tetejére, utána kb. fél óráig hagyjuk kelni. Közben a sütőt begyújtjuk és közvetlenül sütés előtt tojás sárgájával megkenjük a tészta széleit. Ezután kb. 65 perc alatt megsütjük.