

14 db Kakaós csiga + 6 db mogyorókrémes kelt süti készítése
Hozzávalók:
500 gramm liszt
10 dkg Ráma margarin
120 g porcukor
1 tasak instant élesztő
2 g só
210 ml tej
1 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék a kakaós csigához:
2 dkg olvasztott margarin
néhány evőkanál Nesquik kakaópor (van benne porcukor)
Töltelék a kerek sütikhez:
6 tk. mogyorókrém
kakaós csiga alaptészta elkészítés:
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, beletesszük az élesztőt, és a liszt közepére lyukat készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a feldarabolt margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot.
Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl az elegyünk.
A masszát langyos állapotban öntjük a tálban levő liszthez, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta
megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után kétfelé vesszük a tésztát, egyik feléből kakaós csigát, másik feléből 6 db édes kelt sütit készítünk. A kakaós csigához lásd a formázási részt lejjebb! A formázás után kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát, majd tojással lekenjük és megsütjük.
Formázása a kakaós csigának:
A tészta egyik felét négyzet alakúra formázzuk, kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra, megkenjük olvasztott margarinnal, majd néhány evőkanál Nesquik kakaóport teszünk a tészta tetejére és óvatosan elsímítjuk.
(Lehet másfajta kakaóport is rátenni, de ahhoz porcukor is kell) A Nesquik kakaóporban van már eleve cukor, ezért én nem tettem bele. Ezután óvatosan feltekerjük és éles késsel kb. 2-2 cm-es vastagságúra éles, recés késsel eldaraboljuk, majd még kb. 15 percig kelesztjük, utána lekenjük tojással és az
előmelegített sütőbe tesszük. Ne tegyük szorosan egymás mellé, hanem kellő távolságra rakjuk a csigákat a tepsibe, mert még terjeszkedni fognak! Nekem 25 perc alatt megsültek a csigáim.
Jó tanács: ha nagyobb méretü kakaós csigákat akarunk készíteni, akkor a teljes tészta mennyiséget használjuk fel, ne vegyük ketté a tésztát!
Formázása a sütiknek:
A tészta másik feléből gombócokat formázunk, kimérjük 65 g-os gombócok lesznek, melyeket kb. 20 percig még pihentetünk, kelesztjük, majd utána kevés lisztes deszkán oválisra kinyujtjuk, a végébe tesszük
a mogyorókrémes tölteléket, majd feltekerjük és visszahajtjuk a tésztát, a tészta tetejét óvatosan bevagdossuk és pihentetjük megint kb. 20 percig a tésztát. Közvetlenül sütés előtt tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.