Francia krémes házilag
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg búza finomliszt
15 dkg margarin
1 tojás sárgája
1 evőkanál ecet (10 %-os)
100 ml tejföl (20 %-os)
1 csipet só
Krémhez:
4 cs. vaníliás pudingpor
1600 ml tej
12 ek. kristálycukor
6 tojás sárgája
20 dkg margarin
4 ek. liszt
Habhoz:
5 dl habtejszín
2 db habfixáló
Tetejére:
10 dkg olvasztott étcsoki
5 dkg margarin
Tészta elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd megmérjük a tésztát, és két egyenlő súlyú gombócra osztjuk, utána folpackba csomagolva kb. 1 órára hőtőbe tesszük. A jól lehűtött tésztát téglalap alakúra formázzuk, egyesével kinyújtjuk lisztezett deszkán egy közepes tepsihez méretezve. Amikor kinyújtottuk a tésztát, akkor rátesszük a tepsit és körbevágjuk a tésztát, felcsavarjuk a nyújtófára és óvatosan a tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk.
A második tésztalapot egyenlő nagyságú kockákra vágjuk még sütés előtt, igy könnyebb lesz rátenni a sütemény tetejére és nem törik meg a lap.
Kicsit nagyobb legyen a tészta mérete mint a tepsi, mert sütéskor összehúzódik a tészta.
A leeső részeket félretesszük, később azt is megsütjük.
A tepsiben alacsony fokon 15 perc alatt megsütjük a lapokat. 10 perc után érdemes megnézni a tésztát nehogy túlsüljön.
Krém készítése:
Először a pudingport és a lisztet egy kevés tejjel elkeverjük, majd egyenként beletesszük a tojássárgáját és azt is jól elkeverjük, ezután hozzáöntjük a többi tejet is, és sűrű krémet főzünk és még melegen belekeverjük a cukrot.
Amikor langyosra kihűlt a krém, akkor belekeverjük a sütőmargarint és robotgéppel simára keverjük.
A tetejére:
A csokit margarinnal gőz felett megolvasztjuk és azonnal rákanalazzuk a kis tészta lapokra. Gyorsan dolgozzunk, mert hamar megköt a csoki.
Az egyik kisült lapra a kihült krémet ráhalmozzuk. A tejszínt keményre felverjük, majd a kihűlt krém tetejére simítjuk egyeletesen. Még nem tesszük rá a felső lapot.
A csokit margarinnal gőz felett megolvasztjuk és azonnal rákanalazzuk a kockákra vágott felső lapocskák tetejére, ezután hütőbe tesszük hogy megdermedjen, és amikor megdermedtek a csokis lapocskák, akkor rátesszük egyenként a sütemény tetejére. Ezt követően hűtőbe tesszük, egy éjszakát pihentetjük.
Erre azért van szükség, hogy az alsó sütilap is megpuhuljon és szeletelhető legyen.
Ezután óvatosan, éles recés késsel felszeleteljük úgy, hogy az alsó lap ne törjön meg.