Házi kifli receptje (10 db lett belőle. Elkészítettem, jó lett.)
Hozzávalók:
50 dkg (500g) búzafinomliszt (BL 55) (szitálva)
2 tk (10 g) só
20 g friss élesztő VAGY egy csomag szárított élesztő (most szárított élesztőt használtam)
5 dkg (50 g, egy nagy ek) tejföl (20%)
2 dl (200 g) tehéntej (2,8%)
1 dl (100 g) víz
1/2 tk. kristálycukor
1 ek. olaj
Elkészítés:
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen, de ne forró.
A lisztbe belekeverjük a sót, cukrot, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt vagy beleszórjuk a szárított élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket. Én szárított élesztővel csináltam.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk a kifli tésztáját, ami kb. 15-20 percet vesz igénybe.
Dagasztás után 60 percet kelesztjük meleg helyen (télen érdemes egy elektromos melegítőt is tenni a kelesztőtál alá, plussz vastag konyharuhával beburkolni a tálat) utána picit átgyúrjuk, majd megmérjük a tészta súlyát és egyenlő darabokra kiszaggatjuk, gombóccá formázzuk. Nekem ebből 10 db
86 g-os gombócom lett.
20 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon és még keljen a tésztája.
Kifli formázása:
A gombócokat egyenként kinyújtjuk minél vékonyabbra, háromszög alakúra húzzuk a kezünkkel, és a szélesebb résztől kezdve lassan szorosan feltekerjük és a tészta végét, csücskét ami középre fog kerülni alulra nyomjuk, mert egyébként sütés közben kinyilik és nem lesz szép a kiflink.
Nézd meg az alábbi videót is a formázással kapcsolatban:
https://www.kalcirecept.hu/hu/receptek/bekebeli-ropogos-kifli
Mielőtt a sütőbe tolnánk vizes ecsettel kenjük le a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.
Gőzben süssük a kifliket: 100 ml-es vízadagot tegyünk a tepsi alatti tálkába és gyújtsuk be a sütőt, hogy a gőz egyenletesen melegedjen a sütővel együtt. Legalább 10 perccel a sütés előtt gyújtsuk be sütőt.
Én most kisebb lángon sütöttem: az első adag 35 perc alatt, a második 20 perc alatt sült meg. Sütés után is kenjük le azonnal vizes ecsettel.