Sós hajtogatott pogácsa
Hozzávalók:
3 bögre liszt (finomlisz, rétesliszt fele-fele arányban)
2 tojássárgája + 1 tojássárgája + 1 ek. tej a kenéshez
1 bögre tej
1 tasak instant élesztő
12,5 dkg Ráma margarin + 12,5 dkg a tészta tetejére
2 ek. só
1 tk. cukor
1,5 kanál tejföl
Elkészítés:
A 3 bögre lisztet átszitáljuk és először az instant élesztőt keverjük hozzá majd a sót. A tejet megmelegítjük és felolvasztjuk benne a 12,5 dkg margarint, a tejbe tesszük a tojás sárgákat és a cukrot, ezeket szintén felmelegítjük. Ezután ráöntjük a lisztre és jól összekeverjük fakanállal, majd a tejfölt is hozzáadjuk, kézzel meggyúrjuk. Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen egy óra hosszáig kelesztjük. Amikor megkelt a tészta, akkor vékonyra kinyújtjuk, majd ráreszeljük a 12,5 dkg Ráma margarint, majd egyenletesen elkenjük a tészta tetején, mivel közben olvadni kezd és kenhetővé válik.
Ezután hajtogatjuk a tésztát, 20 percig pihentetjük, majd újra kinyújtjuk, meggyúrjuk, hajtogatjuk, 20 percig pihentetjük, de már margarint nem kell bele tenni. Ezután kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, késsel rácsokat készítünk a tetejére, majd tojássárgájával megkenjük a tészta tetejét, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Vigyázzunk, hogy a tojás ne folyjon a tészta oldalára, mert akkor nem nyílik ki a réteg. 30 perc alatt előmelegített sütőben megsütjük az első adagot a tepsiben, a második adagot már 25 perc alatt sütjük meg. Ebből nekem 29 db közepes méretű pogácsám lett,
de kisebb szaggatóval nyilván több is lehetett volna.