Három fonatos kalácsok készítése (2 db lett ebből a mennyiségből)
Hozzávalók:
900 gramm liszt
25 dkg Ráma margarin
200 g porcukor
1 tasak instant élesztő
3 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 2 tojás sárgája + 1 ek. tej a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, beletesszük az élesztőt, és a liszt közepére lyukat készítünk.
A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a feldarabolt margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad. Melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl az elegyünk.
A masszát langyos állapotban öntjük a tálban levő liszthez, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta
megkelt, átgyúrjuk, majd megmérjük a tészta súlyát és hat egyenlő részre osztjuk, majd gombócokat készítünk, melyeket szintén kb. 20 percig letakarva pihentetünk. Most nekem 70 g-os gombócaim készültek, de ezt természetesen lehet változtatni. Pihentetés után minden először minden egyes gombócot sodrófával kinyújtunk, majd feltekerjük, és kézzel rudakká sodrunk
a kalácshoz egyforma hosszúságúra és szélességűre. A rudak sodrását a tészta közepétől kezdjük és igy haladunk kifelé figyelve hogy egyforma vastagságú legyen végig a rúd. A rudak hosszára is ügyeljünk, mindegyik egyforma hosszúságú legyen! Vigyázat! Nem szabad lisztezni a gyurótáblát amikor sodorjuk a tésztát! Amikor a rudakat kisodortuk, akkor a rudak egyik végét összecsippentjük és elkezdjük lazára fonni a kalácsot: jobbra és középre, majd balra és középre kerüljenek a fonatok. Amikor végeztünk a kalács fonásával, akkor a végüket behajtjuk a tészta alá és még 30 percig kelesztjük letakarva. A második kalács hasonlóan készült, csak kerek formát adtam neki és egy rózsát is tettem a közepébe. Közben a sütőt begyújtjuk és közvetlenül a sütés előtt tojás sárgájához kevert egy evőkanál tejjel lekenjük a kalácsot és 30 perc alatt megsütjük.
Ha virágdíszt is akarunk készíteni, akkor kisebb gombócokat is kiszaggatunk és ezeket a gombócokat kinyújtjuk, perec szaggatóval 4 db-ot kiszaggatunk, vagy többet ahogy nekünk megfelel, majd félig egymásra tesszük, feltekerjük, kettévágjuk, ebből két rózsánk lesz. Kiszámoljuk, hogy mennyi rózsát akarunk a fonott kalács közepébe tenni, annyi kicsi, kb. 25 g-os gombócot készítünk.
Kalács fonásához rudak készítése:
A tészta gombócot először kinyújtjuk, majd összetekerjük, ezután a közepétől kezdve addíg sodorjuk amig el nem éri a kívánt hosszúságot.
Vigyázat: nem szabad lisztezni a gyurótáblát amikor rudakat sodrunk!
Mindíg lazán fonjuk össze a rudakat, mert kelesztéskor betöltődik a hézag és igy lesz szép a kalácsunk! Egyforma súlyú, hosszúságú és vastagságú rudakat készítsünk a fonáshoz!
Kalács rózsa készítése:
1./ 4 vagy 5 kerek tésztát szaggatunk ki, félig egymásra tesszük, összetekerjük, kettévágjuk és beletesszük a kalács közepébe vagy tetszőleges helyre.
2./ Készítünk egy kis rudat, a rúd köré tesszük a kiszaggatott kerek tésztákat (4-5 db-ot vagy amennyit akarunk) és felül megigazgatjuk a tésztát, a rózsa szirmait.
3./ Kiszaggatunk néhány kerek tésztát, ezeket kettévágjuk, villával megmintázzuk, majd félig egymásra tesszük és feltekerjük, felül a rózsa szirmait megigazítjuk.
4./ Lehet tölteléket is tenni a rózsákba: 4-5 kerek tésztadarabot szaggatunk, ezeknek a végébe tesszük a tölteléket, majd felhajtjuk a töltelékes tészta véget, utána összetekerjük, igy lesz egy rózsánk.