Dobostorta téglalap alakú
Tészta hozzávalók:
2x4 tojás
2x4 ek. rétesliszt
2x4 ek. kristálycukor
2x1/2 tk. szódabikarbóna
Krém hozzávalók:
2 csomag csokoládés pudingpor
800 ml tej
6 ek. cukor
10 dkg margarin
Tetejére:
15 dkg kristálycukor
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához keverjük a cukrot és a szódabikarbónát, a fehérjéket kemény habbá felverjük és a sárgájához kanalanként hozzáadjuk a réteslisztet és a habot. Ezután tepsibe tesszük és 2 db téglalap alakú vékony piskóta lapot sütünk.
Egy-egy tortalap sütési ideje 25 perc.
Ezt a két nagy lapot kettévágjuk, mind a négy szélét levágjuk hogy egyformák
legyenek alapjaink, és igy lesz 4 db piskóta lapunk, melyet az előzőleg
4 felé osztott krémmel betöltünk. A legszebb lapot félretesszük, melyre a karamell tető fog kerülni.
Krém készitése: A pudingot megfőzzük, besüritjük a tejjel, majd hozzáadjuk a cukrot és jól összekeverjük, majd kihütjük langyosra, utána hozzákeverjük a margarint.
Hütőbe tesszük kb. 1 óra hosszára, utána kenjük meg a három lapot. A 4-ik lapot nem kenjük meg, oda kerül a karamell. Utána megkenjük mind a négy oldalt krémmel és tortafésüvel díszítjük az oldalát.
Karamell készítése: a kristálycukrot tegyük fel egy lábasba olvadni lassú tüz mellett. A lábast többször meg kell mozgatni, de nem kell keverni
egyáltalán a cukrot. Amikor felolvadt és karamellizálódott a cukor, akkor nagyon gyorsan a legszebb tortalap tetejére kell önteni és késsel gyors mozdulatokkal elsímítani, majd egy bevajazott késsel gyorsan bevagdosni a szeletek helyeit. A kést nem szabad húzni a karamellen, csak rácsapkodni szabad nagyon gyorsan a karamell tetejére, mintha karajt szeletelnénk. Nagyon gyorsan kell dolgozni, mert a karamell megszilárdul azonnal.
Ezután hagyjuk kihülni a karamellizált tortaszeleteket. amikor teljesen kihült, akkor tesszük rá a dobostorta tetejére, majd a megmaradt krémet csillagcsöves kinyomóba tesszük és a torta tetejét díszítjük vele.