Szíves kakaós kalács
Hozzávalók:
70 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez + 1,5 ek. tej a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
Kb. 5 dkg margarin
5-6 ek. cukrozott kakaópor
Tészta elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz,
majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás
után formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
Formázás menete:
A kelt tésztából három egyenlő nagy szíves részt kivágunk egy szíves sütőforma lapja mentén. A 3 szíves kalácstorta lapot megkenjük margarinnal. A szíves tészta alsó részébe halmozzuk a kakaóport majd a másik szíves lapot a tetejére tesszük, arra is szórunk kakaóport, majd a harmadik lapot is rátesszük.
A szíves kalács tetejére 3 db kisebb szíves díszt teszünk, formázva a tésztát. A virág mintát úgy készítjük, hogy csinálunk a tésztából egy 3 fonatost, azt összetekerjük és a torta tetejére, középre tesszük. Előzőleg margarinnal megkenjük a torta oldalát. A torta oldalára színtén egy vastagabb 3 fonatos kalács darab kerül, ami 3 db összefont tésztából tevődik össze.
Érdemes ezt a 3 fonatos kalácsot fogpiszkálóval a torta oldalára tüzni, hogy sütéskor ne váljon le (sajnos az enyém kicsit levált, később jutott eszembe ez az ötlet). Lehet vastagabb fonatokat is készíteni, hogy a torta széleire is jusson és azt magasítsa.
1 tojássárgája + 1,5 ek. tej keverékével lekenjük a kalácsot, majd 35 perc alatt megsütjük.
A maradék tésztából különböző kisebb sütiket formázunk, lekvárral megtöltjük és ezeket is lekenjük tojás sárgája és tej keverékével és 30 perc alatt megsütjük.