
Karácsonyi mézes puszedli készítése
Hozzávalók 20 db-hoz:
Tészta készítése:
30 dkg liszt (szitálva)
3 ek méz
5 dkg Ráma margarin
5 dkg porcukor
2 tojássárgája
3 ek tejföl
1/2 tasak sütőpor
1 tk rumaroma
1 tk vanília aroma
1 tk. citromlé vagy egész citrom citromhéjjal
most citromlevet tettem bele.
1 csipet só
2 ek. kakaópor
Bevonó máz:
1 tojásfehérje
10 dkg porcukor
1 tk. keményítő
1 tk. citromlé
díszítés:
A megmaradt cukormázat kevés barna ételfestékkel színezzük.
Elkészítése:
A mézet összeolvasztjuk a vajjal, kihűtjük, majd belekeverjük a fűszereket, reszelt citromhéjat, rum,-
és vanília aromát.
A liszthez adjuk a sót, sütőport és porcukrot, a lisztet és cukrot átszitáljuk.
Hozzáadjuk a tojás sárgákat, tejfölt és a vajas-mézes keveréket.
Összegyúrjuk.
A tésztát fóliába csomagoljuk, legalább 1 óra hosszára hűtőbe tesszük. (a tészta nagyon ragacsos, de
a hűtés során összeáll, legjobb előző este elkészíteni)
A tésztát kimérjük és 30 g-os sütiket mérünk ki belőlük. Golyókat formálunk, sütőpapíros tepsire téve 180°C-on 15 percig sütjük.
Hagyjunk közöttük elég helyet, mert sütéskor elterülnek.
Nem szabad túl sütni, mert megkeményedik, mikor már a tészta alja és szélei kezdenek barnulni, akkor
jó.
Cukormáz készítése:
A mázhoz felverjük a fehérjét, az átszitált porcukrot, keményítőt, hozzáadunk egy teáskanál citromlevet,
attól szép fényes lesz a máz, turmixgéppel is felverjük hogy jó kemény legyen.
Késsel rákenjük először a cukormázt a puszedlikre, majd ecsettel elsímítjuk, utána a megmaradt cukormázat barnára színezzük
és nejlon zacskóba tesszük, melyen kis lyukat vágva díszítjük a puszedliket, utána hagyjuk megszáradni.