Kelt diós sütik különböző formában (összesen 25 db süti lett)
Tészta hozzávalók:
900 g finomliszt (szitálva)
2,6 g normál élesztő
25 dkg Ráma margarin
350 ml tej
150 g porcukor
3 g só
1 cs. vaníliás cukor
2 tojás sárgája + 1 tojás sárgája és 1 ek. tej a kenéshez
Töltelék hozzávalók:
27 dkg darált dió
15 dkg porcukor
8 dkg baracklekvár felmelegítve
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, a tejet felmelegítjük egy evőkanál porcukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, melyet kb. 10 percig hagyunk állni (felfuttatjuk). A tojássárgáját elkeverjük a porcukorral és kevés
tejjel, a margarint felolvasztjuk. Először a sót keverjük bele a lisztbe, majd a felfuttatott élesztőt tesszük a liszt közepébe és jól elkeverjük, utána a tojás sárgáját és a cukrot tesszük bele a masszába, melyet szintén jól összekeverünk, és legutoljára a feolvasztott margarint öntjük a lisztes masszába és elkeverjük, majd gyúrni kezdjük a tésztát. Akkor lesz jó a tésztánk, amikor már nem ragad a liszt a kezünkhöz és a tálba sem ragad. Ekkor kevés lisztet teszünk a tészta aljára és tetejére, majd
folpackkal lefedjük, meleg helyen kelesztjük kb. másfél óráig a tésztát.
Élesztő felfuttatása:
Kb. 1-2 dl langyos tejbe tegyünk egy kanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Meleg helyen letakarva 10-15 perc alatt futtassuk fel. Ekkor feljön a tej, megdagad az egész, kissé habos lesz.
Töltelék elkészítése:
Amig kel a tésztánk addíg elkészítjük a tölteléket: a diót ledaráljuk, lemérjük és 15 dkg porcukorral összekeverjük, utána 8 dkg lekvárt felmelegítünk és a darált dióhoz keverjük.
Tészta kimérése, felosztása:
Amikor a tészta megkelt, akkor megmérjük a mennyiségét és elosztjuk, gombócokat szaggatunk belőlük.
Nekem 23 db 80 dkg-s és 2 db 92 dkg-s gombócaim lettek. Ezeket a gombócokat kb. fél óráig pihentetjük, majd formázzuk a tésztát, és a megformázott tésztákat is kb. 20 percig pihentetjük, utána tojás sárgájával + egy evőkanál tejjel lekenjük, majd előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Malacfej formázás:
Kinyújtjuk a tésztát ovális alakúra, az alsó részre tölteléket teszünk, majd feltekerjük a tésztát 3/4-ed részig és alul visszahajtjuk és összecsippentjük. A felső kimaradt tésztarészt kettévágjuk, ez lesz a malac füle. Kis orrot is szaggatunk neki és az összecsippentett tésztarész közepére
ragasztjuk, hurkapálcával szemet és orrlyukat készítünk neki, ollóval az orr alatt bevágást ejtünk, ez lesz a malac szája.
Hernyós tészta formázás egyenesre és kerekre:
Oválisra nyújtjuk a tésztát, a fele részét bevagdossuk, az alsó részre tesszük a tölteléket, a tészta két szélét behajtjuk és feltekerjük. Ez lesz az egyenes tészta. A kerek tészta hasonló, de a tészta két oldalát nem hajtjuk be, hanem kerekre formázzuk és összecsippentjük a végét.
Rózsa forma készítése:
Kinyújtjuk a gombóc tésztát annyira, hogy kerek kiszúróval 4 db tésztát kiveszünk belőle, ezeket a tésztákat félig egymásra fektetjük, az egyik részébe tölteléket teszünk és a tészta töltelékes részt felhajtjuk és feltekerjük a rózsánkat. Ezután még egy kis tésztadarabot sodrunk és késsel kis mintát vágunk rá, majd a rózsánkat körbetekerjük vele.
Kagylós virágszerű süti:
Kinyújtjuk a tésztát ovális alakúra, az alsó részre tölteléket teszünk, majd feltekerjük a tésztát 3/4-ed részig és alul visszahajtjuk és összecsippentjük, a megmaradt kis tésztarészt pedig késsel megdíszítjük. Nagyon hasonló a malacfej készítéséhez.