Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek

A honlapomon találsz egyre több házi sütemény recepteket. Folyamatosan töltöm fel az oldalt.

img_20241012_164027.jpg

img_20241012_164101.jpg

img_20241012_163956.jpg

img_20241012_164038.jpg

Kelt diós sütik különböző formában (összesen 25 db süti lett)

Tészta hozzávalók:

900 g finomliszt (szitálva)
2,6 g normál élesztő
25 dkg Ráma margarin
350 ml tej
150 g porcukor
3 g só
1 cs. vaníliás cukor
2 tojás sárgája + 1 tojás sárgája és 1 ek. tej a kenéshez

Töltelék hozzávalók:

27 dkg darált dió
15 dkg porcukor
8 dkg baracklekvár felmelegítve

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, a tejet felmelegítjük egy evőkanál porcukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, melyet kb. 10 percig hagyunk állni (felfuttatjuk). A tojássárgáját elkeverjük a porcukorral és kevés
tejjel, a margarint felolvasztjuk. Először a sót keverjük bele a lisztbe, majd a felfuttatott élesztőt tesszük a liszt közepébe és jól elkeverjük, utána a tojás sárgáját és a cukrot tesszük bele a masszába, melyet szintén jól összekeverünk, és legutoljára a feolvasztott margarint öntjük a lisztes masszába és elkeverjük, majd gyúrni kezdjük a tésztát. Akkor lesz jó a tésztánk, amikor már nem ragad a liszt a kezünkhöz és a tálba sem ragad. Ekkor kevés lisztet teszünk a tészta aljára és tetejére, majd
folpackkal lefedjük, meleg helyen kelesztjük kb. másfél óráig a tésztát.

Élesztő felfuttatása:

Kb. 1-2 dl langyos tejbe tegyünk egy kanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Meleg helyen letakarva 10-15 perc alatt futtassuk fel. Ekkor feljön a tej, megdagad az egész, kissé habos lesz.

Töltelék elkészítése:

Amig kel a tésztánk addíg elkészítjük a tölteléket: a diót ledaráljuk, lemérjük és 15 dkg porcukorral összekeverjük, utána 8 dkg lekvárt felmelegítünk és a darált dióhoz keverjük.

Tészta kimérése, felosztása:

Amikor a tészta megkelt, akkor megmérjük a mennyiségét és elosztjuk, gombócokat szaggatunk belőlük. 
Nekem 23 db 80 dkg-s és 2 db 92 dkg-s gombócaim lettek. Ezeket a gombócokat kb. fél óráig pihentetjük, majd formázzuk a tésztát, és a megformázott tésztákat is kb. 20 percig pihentetjük, utána tojás sárgájával + egy evőkanál tejjel lekenjük, majd előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

Malacfej formázás:

Kinyújtjuk a tésztát ovális alakúra, az alsó részre tölteléket teszünk, majd feltekerjük a tésztát 3/4-ed részig és alul visszahajtjuk és összecsippentjük. A felső kimaradt tésztarészt kettévágjuk, ez lesz a malac füle. Kis orrot is szaggatunk neki és az összecsippentett tésztarész közepére
ragasztjuk, hurkapálcával szemet és orrlyukat készítünk neki, ollóval az orr alatt bevágást ejtünk, ez lesz a malac szája.

Hernyós tészta formázás egyenesre és kerekre:

Oválisra nyújtjuk a tésztát, a fele részét bevagdossuk, az alsó részre tesszük a tölteléket, a tészta két szélét behajtjuk és feltekerjük. Ez lesz az egyenes tészta. A kerek tészta hasonló, de a tészta két oldalát nem hajtjuk be, hanem kerekre formázzuk és összecsippentjük a végét.

Rózsa forma készítése:

Kinyújtjuk a gombóc tésztát annyira, hogy kerek kiszúróval 4 db tésztát kiveszünk belőle, ezeket a tésztákat félig egymásra fektetjük, az egyik részébe tölteléket teszünk és a tészta töltelékes részt felhajtjuk és feltekerjük a rózsánkat. Ezután még egy kis tésztadarabot sodrunk és késsel kis mintát vágunk rá, majd a rózsánkat körbetekerjük vele.

Kagylós virágszerű süti:

Kinyújtjuk a tésztát ovális alakúra, az alsó részre tölteléket teszünk, majd feltekerjük a tésztát 3/4-ed részig és alul visszahajtjuk és összecsippentjük, a megmaradt kis tésztarészt pedig késsel megdíszítjük. Nagyon hasonló a malacfej készítéséhez.

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 37
Tegnapi: 177
Heti: 663
Havi: 2 210
Össz.: 180 298

Látogatottság növelés
Oldal: Diós kelt sütik
Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek - © 2008 - 2024 - egyesultkiralysag.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »