Lekváros és csokis kelt sütik (16 db süti lett belőle)
Hozzávalók:
500 g finomliszt (szitálva)
175 ml tej
15 dkg Ráma margarin
150 g porcukor
1,5 g só
1 cs. instant élesztő
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás sárgája + 1 tojás sárgája a kenéshez
Tészta elkészítés:
A lisztet, sót és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, jól összekeverjük majd a liszt közepére lyukat készítünk.
A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a liszt közepébe
levő lyukba, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, kinyújtjuk, utána lemérjük az egész tészta súlyát, és egyforma súlyú, 61 g-os
gombócokat formázunk belőlük és 20 percig újra pihentetjük a tésztát, ezt követően formázzuk különböző alakokra a süteményt és megtöltjük lekvárral, csokival, majd még 20 percig ismét pihentetjük, utána tojás sárgájával + egy kanál tejjel lekenjük és 30 perc alatt megsütjük az első adagot, a második
adagot 25 perc alatt sütjük meg.
3 fonatos kis kalács:
Az egyik gombócot kinyújtjuk, 3 felé vágjuk, és a három tésztát egyenként összesodorjuk (lisztet itt nem szabad alátenni) azután a 3 kis rudat a végüknél összecsippentjük és megfonjuk a kis kalácsot.
Hagyunk egy kevés tésztát egy kisebb tészta korongnak is, melyet pogácsa szaggatóval előzőleg kiszaggattunk mielőtt a kalácsot megfontuk volna.
3 db-nak a közepébe egy kis tészta korongot tettem és köré füztem a megfont kalácsot, a korong középe baracklekvárt tettem. 1 db kis kalácsot töltelék nélkül sütöttem meg.
6 fonatos kis kalács:
Hasonlóan készül mint a három fonatos, de itt 6 db rudat sodrunk ki és ezeket a rudakat összeillesztjük a végüknél és 3 fonatot jobbra, 3 fonatot balra húzunk, majd mindig a külső két fonatot fonjuk középre. Ebből 2 db-ot készítettem.
Rácsos kiflik:
Oválisra nyújtjuk a gombócot, az egyik felébe beleteszünk 1 kis kocka csokit, rátekerjük a tészta felét, a másik felét pedig késsel bemetsszük, utána ráhajtogatjuk szálanként keresztbe a tészta csokis részére. Ebből 4 db-ot készítettem.
Egy normál kifli alakú csokis tészta is készült: oválisra nyújtottam a kerek tésztát, majd beletettem a csoki kockát, utána feltekertem kifli alakra, késsel megdíszítettem a kifli tetejét.
Kettes fonat:
4 db gombócot oválisra kinyújtottam, az egyik felükbe csoki kockát tettem, a másik felén 6 db vágást ejtettem és kettesével összesodortam a vágások mentén a tésztát, majd ráhajtottam a csokis tészta tetejére a fonatokat.
1 db lekváros kockát is készítettem: kinyújtottam a tésztát, a kezemmel kocka alakra igazgattam, beletettem egyik felébe a lekvárt, rátekertem a tészta egyik felét, a másik felét ráhajtottam és késsel bevagdosva mintát készítettem.