Pozsonyi kifli készitése
Hozzávalók:
50 dkg liszt (23 db pozsonyi kifli lesz)
22,5 dkg margarin
5 dkg porcukor
1/2 dkg só
1,5 dkg élesztő
1 db tojássárgája
13,5 dkg tej
Töltelékek:
15 dkg porcukor, kb. 1 dl tej, 35 dkg darált dió szükséges.
Egy pozsonyi kiflihez 17 gramm töltelék, 40 gramm tészta szükséges. Ezt pontosan ki kell mérni!
Tuti tipp:
Gyártás menete, előkészítés:
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.
Tészta begyúrása:
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt. A tej másik felébe beleüthetjük a tojást és a sót is ide tegyük. A lisztet, a margarint a porcukrot és az élesztős tejet egy üstbe rakom és begyúrom. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.
A pozsonyi kifli formázása:
A pozsonyi kiflinél fontos a kimérés, és a darabolás is. Egy kiflihez 4 dkg-os tésztát és 1,7 dkg-os tölteléket kell kimérni, golyókat formázunk belőlük, ezután hosszúkás alakra kinyújtjuk a tésztáját és beletesszük a gilisztákká formázott tölteléket, és kézzel összesodorjuk a tésztát úgy hogy a két vége zárt legyen, majd patkót vagy kiflit formázunk belőlük.
A lekenés:
Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen.
Először a készre formázott beiglit vagy pozsonyi kiflit amik már a sütőplén vannak, tojássárgájával vékonyan lekenjük, és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni.
Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojás fehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni. A 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni.
Sütés:
Mielőtt megsütnénk szúrkáljuk meg oldalról vagy felülről. Végül 160 C-on készre sütjük.
Fontos, hogy sem a tésztát, sem a deszkát nem szabad lisztezni, mert akkor nem lesz szép fényes a bejgli felülete. Sütési idő: 20 perc