Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek

A honlapomon találsz egyre több házi sütemény recepteket. Folyamatosan töltöm fel az oldalt.

img_20191221_140330.jpg

Pozsonyi kifli készitése 

Hozzávalók:

50 dkg liszt (23 db pozsonyi kifli lesz)

22,5 dkg margarin

5 dkg porcukor
1/2 dkg só
1,5 dkg élesztő
1 db tojássárgája
13,5 dkg tej

Töltelékek: 

15 dkg porcukor, kb. 1 dl tej, 35 dkg darált dió szükséges.

Egy pozsonyi kiflihez 17 gramm töltelék, 40 gramm tészta szükséges. Ezt pontosan ki kell mérni!

Tuti tipp:

Gyártás menete, előkészítés:
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.

Tészta begyúrása:
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt. A tej másik felébe beleüthetjük a tojást és a sót is ide tegyük. A lisztet, a margarint a porcukrot és az élesztős tejet egy üstbe rakom és begyúrom. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit  hozzáadni ezeken kívül.

A pozsonyi kifli formázása:
A pozsonyi kiflinél fontos a kimérés, és a darabolás is. Egy kiflihez 4 dkg-os tésztát és 1,7 dkg-os tölteléket kell kimérni, golyókat formázunk belőlük, ezután hosszúkás alakra kinyújtjuk a tésztáját és beletesszük a gilisztákká formázott tölteléket, és kézzel összesodorjuk a tésztát úgy hogy a két vége zárt legyen, majd patkót vagy kiflit formázunk belőlük.

A lekenés:
Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen.
Először a készre formázott beiglit vagy pozsonyi kiflit amik már a sütőplén vannak, tojássárgájával vékonyan lekenjük, és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni.
Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojás fehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni. A 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni. 

Sütés:
Mielőtt megsütnénk szúrkáljuk meg oldalról vagy felülről. Végül 160 C-on készre sütjük. 

Fontos, hogy sem a tésztát, sem a deszkát nem szabad lisztezni, mert akkor nem lesz szép fényes a bejgli felülete. Sütési idő: 20 perc

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 202
Tegnapi: 107
Heti: 613
Havi: 3 252
Össz.: 204 598

Látogatottság növelés
Oldal: Pozsonyi kifli
Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek - © 2008 - 2025 - egyesultkiralysag.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »