Húsos pite készítése
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
11 dkg Ráma margarin
1 db tojás sárgája + 1 db a kenéshez
1 tk. só
1 csipet cukor
1 tasak sütőpor
3 ek. tejföl
Töltelék:
Kb. 15 dkg pulykahús
1 db zöldhagyma
Fél doboz tejföl (nagyobb doboznak a fele)
Kb. 5 dkg majonéz
Fél teáskanál bors
egy csipet piros paprika a tetejére
Elkészítés:
A lisztet, sót, cukrot, sütőport jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott margarint, tojás sárgáját, tejfölt is és addíg gyúrjuk a tésztát amig össze nem áll, majd fél órára folpackba csomagolva a hütőbe tesszük.
Töltelék elkészítése:
A húst apró kockákra vágjuk, kevés olajon megpiritjuk a hagymával együtt. A majonézt, borsot, piros paprikát, tejfölt összekeverjük majd hozzáadjuk a megpiritott húst és hagymát is.
A tészta összeállítása:
Erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk a tészta háromnegyed részét, hozzámérjük a pitesütőhöz, majd óvatosan beletesszük a tésztát úgy hogy a szélei lelógjanak, majd villával megszurkáljuk a tészta alját. Ezután a tölteléket halmozzuk a tésztába, majd a tészta oldalát a töltelékhez
igazítjuk - kissé letekerjük - és ezután a megmaradt negyed tésztát kinyújtjuk, kiszúróval virágokat, madarakat készítünk és ezt rátesszük a töltelék tetejére. Tojás sárgájával lekenjük a tésztát és 30 perc alatt megsütjük.