Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek

A honlapomon találsz egyre több házi sütemény recepteket. Folyamatosan töltöm fel az oldalt.

grillazs_formak2.jpg

grillazs_formak.jpg

img_20240123_160234.jpg

Grillázs formák készítése

Hivatalos neve: Perkelt torta készítése

HOZZÁVALÓK:

1 kg szitált porcukor
70 dkg darált dió

Kis adaghoz:

25 dkg átszitált porcukor
16 dkg darált dió
1 ek. olaj
1 ek. citromlé

A 25 dkg porcukrot felolvasztunk, ügyelve hogy meg ne égjen, 25 dkg darált dióval alaposan elkeverjük, vizezett ruhát tegyünk a deszkára, arra borítsuk a masszát, vizezett sodrófával nyújtjuk, tetszés szerint formázzuk és pl. a pántokat olajozott üvegekre téve formázzuk. A tortát úgy formázzuk,
hogy beleteszünk egy torta sütőbe egy vizes nagy ruhát, a ruhára öntjük a masszát és egy nehezékkel addíg nyomkodjuk amig fel nem veszi a tortasütő vagy bármilyen edény alakját. Ezután levágjuk a torta szélén levő felesleges masszát, tehát körbe vágjuk. Utána lassan, óvatosan kivesszük a ruhával együtt a megformázott tortát, és levesszük róla a vizes ruhát.
Kisebb formákat ugy készitünk, hogy kinyújtjuk a masszát vizes ruhával bevont deszkára borítva, vizes sodrófával nyújtva és kiszúrjuk a kivánt alakot vagy késsel eldaraboljuk a masszát és feltekerjük egy előzőleg kiolajozott üvegre vagy sodrófára, aztán óvatosan levesszük róluk. Különböző alakzatokat
készíthetünk ilyen módon, pld. rózsát is formázhatunk. Folyamatosan vizezni kell vágás közben a kést vagy derelye metélőt amivel dolgozunk, másképp ráragad a massza.

Tipp: először csak a fele masszát nyújtsuk ki, a többit hagyjuk gőz felett melegen, mert ha teljesen kihül, akkor legalább 20 perc mire újra felmelegszik. Kesztyüben dolgozzunk, mert meleg a massza!
Előzőleg készítsük elő egy tálat vízzel ahová a kést időnként beletehetjük, a vizes ruhával bélelt deszkát, a vizes kést vagy derelye metélőt amivel daraboljuk, vizes sodrófát, olajozott üvegeket vagy fémtárgyakat amire rácsavarjuk a masszát. Legyen forró víz is készenlétben ahová a maradék masszát tesszük gőz felett olvadni ha megdermedt. Kb. 20 perc kell hozzá hogy újra elolvadjon a massza és nyújtható legyen.
Ha tortát készítünk, akkor a massza nyomkodásához egy nejlon zacskóba csomagolt fél krumplit is használhatunk ha nincs súlyzónk.
NAGYON GYORSAN DOLGOZZUNK, MERT HAMAR MEGDERMED A MASSZA!

Kihűlés után cukormázzal ragasztjuk, majd kidíszítjük a tortákat és a formákat. Irhatunk rájuk
szöveget is.

Kisebb mennyiségü cukormáz készítése:

10 dkg porcukor
1 teáskanál citromlé
1 tojás fehérje
1 teáskanál keményítő

Először összekeverjük a hozzávalókat, ezután robotgéppel felverjük a masszát amig jó kemény nem lesz. Ezután tehetünk bele étel szinezéket, majd nejlon zacskóba téve, rajta kis lyukat vágva díszíthetjük a sütiket vagy a grillázst.

Érdemes kis adagokkal próbálkozni, mert hamar kihűl és akkor már nem formálható!
De újra melegíthető! Például: 25 dkg cukor 16 dkg dió!

Újra melegítés gőz felett történjen, igy nem ég meg a cukor!! Egy lábasba vizet teszünk, megmelegítjük, fölé egy másik kisebb lábasba tesszük az égetett diós cukrot és igy melegítjük fel.

Fogyasztás előtt 1-1 darabot érdemes mikróba tenni, igy nem lesz olyan kemény, könnyebben ehető.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 177
Tegnapi: 137
Heti: 793
Havi: 3 025
Össz.: 160 584

Látogatottság növelés
Oldal: Grillázs készitése
Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek - © 2008 - 2024 - egyesultkiralysag.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »