Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek

A honlapomon találsz egyre több házi sütemény recepteket. Folyamatosan töltöm fel az oldalt.

img_20201219_083607.jpg

Mákos, diós beigli sütése 

Tészta hozzávalók:

50 dkg liszt (2 beigli lesz belőle)
22,5 dkg margarin
5 dkg porcukor
1/2 dkg só
1 tasak instant porélesztő vagy 1,5 dkg élesztő
1 db tojássárgája
13,5 dkg tej

Töltelék hozzávalók:

8 dkg porcukor
20 dkg töltelékhez 0,5 dl tej kell, tehát összesen 1 dl tej kell a két beiglihez!
40 dkg darált mák vagy dió (20 dkg mák vagy 20 dkg dió) szükséges.
Egy beiglihez 20 dkg töltelék szükséges.

Töltelék készítése: 12 dkg mákhoz és 12 dkg dióhoz 8-8 dkg porcukor és 5-5 evőkanál tej kell, ezzel össze kell keverni külön külön mind a két tölteléket.

Előkészítés:
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd. A margarint a felhasználás előtt 2 órával kivesszük a hütőből!!

Tészta begyúrása:
Ha porélesztővel dolgozom, akkor ezt csak összekeverem a liszttel. Ha normál élesztővel dolgozom akkor az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt. A tej másik felébe beleüthetjük a tojás sárgáját és a sót is ide tegyük. A lisztet, a margarint a porcukrot és az élesztős tejet és a tojás sárgájás sós tejet egy tálba rakom és begyúrom. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül. 

A beigli formázása, töltése:
A tésztából kimérünk 45,3 dkg-os darabokat (2 db lesz belőle) és 20 dkg-os tölteléket. Előbb cipókat formázunk 1-1 db 45,3 dkg-s tésztából, majd négyszögletesre nyújtjuk. 

Vigyázat!
Nem szabad túl vékonyra nyújtani, 3-4 mm vastagsága legyen a tésztának! Ezután kanállal óvatosan belehalmozzuk a tölteléket ugy, hogy 1-2 cm üres hely maradjon a tészta szélein. Baracklekvárral megkenhetjük a tészta alját úgy még finomabb és rátesszük utána a tölteléket. Utána ezeket az üres tészta széleket tojással megkenjük, a két rövidebb oldalon ráhajtjuk a töltelékre a széleket, majd óvatosan, lassan, feltekerjük a tésztát (nem szabad túl szorosan, mert kireped). Ezután még megsodorjuk, igazgatjuk a tésztát hogy szép legyen. Ezután szurkáljuk meg a tészta tetejét vagy oldalát!

A lekenés: (2 tojássárgája + 1 tojás fehérje kell hozzá)
Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen.
Először a készre formázott beiglit amik már a sütőplén vannak tojássárgájával hosszában vékonyan lekenjük, és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük keresztben tojás fehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni. A 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni.

Vigyázat! Amikor az első beiglit kinyújtjuk és megtöltjük és összetekerjük utána azonnal le kell kenni tojás sárgájával és azonnal a hütőbe is kell tenni, másként megkel és ki fog repedezni. Nem szabad kint hagyni addig sem, amig a második beigli tésztáját elkészítem és megtöltöm! A második beiglit is azonnal hütőbe tenni töltés, kenés és összetekerés után!

Sütés:
Mielőtt megsütnénk szúrkáljuk meg, a mákosat oldalról, a diósat felülről, így meg tudjuk majd különdöztetni. Végül 160 C-on készre sütjük. Fél kg lisztből 2 rúd beiglit, vagy 23 db pozsonyi kiflit tudunk készíteni.

Fontos, hogy sem a tésztát, sem a deszkát nem szabad lisztezni, mert akkor nem lesz szép fényes a bejgli felülete).

Sütési idő: 35 perc. 20 perc után fóliával lefedjük a tészta tetejét nehogy
megégjen.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 89
Tegnapi: 114
Heti: 419
Havi: 2 651
Össz.: 160 210

Látogatottság növelés
Oldal: Diós, mákos beigli
Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek - © 2008 - 2024 - egyesultkiralysag.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »