Kakaós mini csigák és nutellás sütik készítése
Hozzávalók:
90 dkg (900 g) finomliszt (szitálva)
25 dkg Ráma margarin
350 ml tej
150 g porcukor
3 g só
2 tojás sárgája + 1 ek. tej
2,6 dkg normál élesztő
1 cs. vaníliás cukor
Töltelék:
3 ek. Nesquik kakaópor (cukrozott)
1-1 tk. nutella minden sütibe
Normál élesztő felfuttatása:
1 vagy 2 dl tejet megmelegítünk langyosra, egy evőkanál cukrot teszünk bele, majd az élesztőt is belemorzsoljuk (általában 2,5 g-ra van szükség) ezután letakarva, meleg helyen 10-15 percig állni hagyjuk, felfuttatjuk a masszát.
Elkészítés:
Először a lisztet megszitáljuk, kimérjük. Ezt követően kimérjük a cukrot, margarint, sót és a tejet. A tejet kis lábasba öntjük, egy evőkanál cukrot adunk hozzá és langyosra melegítjük, majd az élesztőt belemorzsoljuk és lefekjük, majd 10 percig állni hagyjuk (felfuttatjuk). A kimért sót belekeverjük
a lisztbe, leütjük a két tojás sárgáját és a cukorral, vaníliás cukorral összekeverjük, adunk hozzá egy evőkanál langyos tejet hogy higabb legyen. Ezután mikróban 1 perc alatt megmelegítjük a tojás és cukor elegyét. A felfutott élesztőt beleöntjük a liszt közepébe, ahová kis mélyedést készítettünk, majd hozzáöntjük a tojás + cukor elegyét is valamint a gőz felett felolvasztott Ráma margarint is a liszthez öntjük. Fakanállal jól összekeverjük, majd kézzel gyúrni kezdjük a tésztát. Akkor készül el a tészta amikor már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz. Fóliával lefedjük a tésztát, meleg helyen kelesztjük másfél óráig. Amikor letelik az idő, akkor kiöntjük a megkelt tésztát egy enyhén lisztezett nyújtódeszkás felületre és átgyúrjuk. Én kétfelé osztottam a tésztát.
Kakaós csiga készítése:
A tészta egyik felét kinyújtottam téglalap alakúra és megkentem olvasztott margarinnal, majd kakaóport szórtam rá, ezután feltekertem a tésztát és kb. 2 cm-es távolságban eldaraboltam, majd letakartam és kb. 30 percig pihentettem, közvetlenül sütés előtt tojás sárgájával megkentem és 25 perc alatt megsütöttem. Összesen 19 db mini kakaós csiga lett belőle.
Nutellás kerek- és henger alakú sütik készítése:
A tészta másik felét szintén átgyúrtam, kimértem belőlük 80 g-os darabokat, melyeknek gombóc formát adtam és letakartam, pihentettem a tésztát kb. 30 percig. Ezután minden gombócot kinyújtottam kerekre, a tészta egyik felébe tettem egy kiskanál nutellát, késsel bevagdosta a tészta másik felét,
jobbról, balról behajtottam a tésztát és feltekertem. Ezek lettek a henger alakú sütik. A kerek sütik hasonló módon készültek annyi különbséggel, hogy kerek formát adtam nekik és a tészták végeit összecsippentettem. Szintén kb. 30 percig pihentettem, letakartam a tésztákat, majd sütés előtt közvetlenül lekentem tojás sárgájával, beletettem a sütőbe - melyet előmelegítettem - ezután 25 perc alatt megsütöttem. Összesen: 13 db nutellás sütim lett.