Kakaós kalács
Hozzávalók:
65 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
10 dkg kristálycukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
250 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás sárgája a kenéshez + 1 ek. tej a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
14 ek. Nesquik kakaópor (cukrozott)
4 púpozott ek. tejföl
3 ek. liszt
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad. Ügyeljünk rá, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve
kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük 1,5 óráig.
Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk és kinyújtjuk téglalap alakúra.
Közben elkészítjük a tölteléket: a kakaóporhoz hozzáadjuk a tejfölt és a lisztet, ezeket jól összekeverjük és rákenjük a kinyújtott tésztára, majd a rövidebb végénél fogva feltekerjük. Ezután közvetlenül sütés előtt lekenjük 1 tojás + 1 ek. tej keverékével, majd azonnal betesszük az előzőleg bemelegített sütőbe és 30 perc alatt megsütjük. Ebből a mennyiségből 2 db kalács lesz.