Kakaós csiga, mogyorókrémes süti recept
11 db kakaós csiga és 9 db mogyorókrémes süti lett belőle
Tészta hozzávalók:
50 dkg finomliszt (átszitálva)
1 tojás sárgája + 1 tojás sárgája és 1 ek. tej a kenéshez
15 dkg Ráma margarin
175 ml tej
1 tasak instant élesztő
1,5 gramm só
150 gramm porcukor
Töltelék hozzávalók:
5 dkg Ráma margarin a kenéshez
néhány evőkanál Nesquik kakaópor (cukor is van benne nem kell
külön megcukrozni)
1-1 teáskanál mogyorókrém
Elkészítés:
Először a lisztet kimérem, átszitálom, majd hozzákeverem az instant élesztőt. Ezután kimérem a Ráma margarint, majd feldarabolom, ezután kimérem a cukrot, sót és a tejet is. Kis lábasba öntöm a tejet, majd hozzákeverem a margarint, sót, cukrot, majd felmelegítem ezt az elegyet, de nem forralom fel, csak addíg melegítem amig a margarin megolvad. Ezután beleöntöm ezt a tejes, margarinos cukros keveréket a liszt közepébe és fakanállal először jól
összekeverem, majd kézzel összegyúrom. Amikor már nem ragad sem a kezemhez sem a tálhoz a tészta, akkor készen vagyok a gyúrással. Folpackkal letakarom a tésztát, meleg helyre teszem, és legalább 90 percig kelesztem. Kelesztés után ismét átgyúrom, majd a fele tésztát a kakaós csigához
négyzet alakúra kinyújtom a tésztát és 5 dkg margarint fél perc alatt megolvasztok (csak félig olvasztom meg) majd kanállal jól összekeverem a margarint, és a kinyújtott tésztára kenem. Ezt követően megszórom Nesquik kakaóporral a margarinos tésztát (cukor nem kell bele) és óvatosan feltekerem, majd nagyon éles, recés késsel kb. 2 cm-es darabokra vágom és az előkészített, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom a csigákat, majd letakarom, 20 percig még pihentetem a tésztát, utána lekenem
a tojássárgája + tej keverékével, majd sütőbe teszem és 25 perc alatt megsütöm.
Figyelem: Ne tegyük szorosan egymás mellé, hanem kellő távolságra rakjuk a csigákat a tepsibe, mert még terjeszkedni fognak!
Mogyorókrémes süti formázása:
A tészta másik feléből 60 g-os kis gombócokat formázok (a súlyukat lemérem), majd ezeket a kis gombócokat is kb. 20 percig pihentetem, utána egyenként kerekre nyújtom, a tészta felső részébe teszem a tölteléket, majd a kerek tésztát ráhajtom a töltelékre, (teljesen kettéhajtom a tésztát),
majd a tészta szélét jól lenyomkodom, hogy ne ki ne fojjon belőle a töltelék, utána a tészta széleit egy kis kerek kiszúró segítségével benyomkodom, díszítem, utána a lyukak mentén késsel mintát készítek, benyomom a tésztát. Ezt a tésztát is pihentetem kb. 20 percig, utána tojással lekenem
és kb. 22 perc alatt megsütöm.