Díszes piskóta tekercs
Hozzávalók:
6 tojás
6 ek. kristálycukor
1 tk. szódabikarbóna
6 ek. rétesliszt
Töltelék:
1 cs. csokis pudingpor
400 ml tej
3 ek. kristálycukor
5 dkg margarin
Díszítés:
1 tojásfehérje
3 dkg cukor
3 dkg margarin
4 dkg liszt
1 ek. kakaópor
Elkészítés:
Először a díszitést készítjük el: a margarint a cukorral jól elkeverjük, majd
hozzáadjuk a tojásfehérjét, lisztet, kakaóport és ezeket szintén jól összekeverjük.
Ezután a díszítő sablont rátesszük az előzőleg tepsibe tett sütőpapírra, vigyázunk hogy el ne mozduljon és rákenjük a fenti masszát egy késsel és a maradék masszát leszedjük a sablonról és óvatosan felemeljük a díszítő sablont, alatta kell lennie a hibátlan mintának. Elmossuk a sablont minden egyes díszítés után (összesen 12 db) majd negyed órára hütőbe tesszük a megdíszített sütőpapírt a tepsivel együtt.
Amig dermed a massza, addig elkészítjük a piskóta tekercset az alábbi módon.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához keverjük a cukrot, szódabikarbónát.
A fehérjét kemény habbá verjük és kanalanként hozzáadjuk a sárgájához a rétesliszttel együtt. Kivesszük a hütőből a tepsit a díszített sütőpapírral és ezekre a díszekre ráöntjük a piskóta masszát. Előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd megfordítjuk a tésztát és még melegen feltekerjük úgy hogy a díszítés kívül essen, majd kitámasztjuk a tésztát és megvárjuk amíg kihül.
A töltelékhez megfőzzük tejjel a csokis pudingot, jól besürítjük, a cukrot beletesszük, összekavarjuk és először folyékonyra hütjük, majd belekeverjük az 5 dkg margarint,azután hütőbe tesszük egy óra hosszára, amig teljesen
megszilárdul a massza. Ezután az összetekert tésztát kitekerjük,
kettévágjuk (vigyázunk arra, hogy a díszek szépen látszódjanak, tehát ne vágjunk bele a díszes sütemény részbe) rákenjük a pudingot és ismét feltekerjük, majd hütőbe tesszük kb. egy órára. Ezután felszeletelhető és fogyasztható.