Kakaós csiga készítése
Hozzávalók:
65 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
100 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
250 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás sárgája + 1 ek. tej a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
5 dkg olvasztott margarin
néhány kanál kakaópor, hogy befedje a tészta tetejét
annyi porcukor, hogy bőven jusson az olvasztott margarin fölé
és a kakaópor fölé is.
Édes kelt süti elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve
kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg (én fóliával befedtem a tészta tetejét, egy meleg konyharuhát tettem rá és egy régi paplanba beburkoltam) helyen kelesztjük legalább 60 percig.
Ez elég meleg hely volt ahhoz, hogy szép nagyra megkeljen a tészta. Amikor a tészta megkelt utána kinyujtjuk. Én kettévettem a tésztát, két adag lett belőle. Az elkészült tésztát lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakban 2-3 mm amit vékonyra nyújtunk. Megkenjük a olvasztott margarinnal, majd alaposan megszitáljuk porcukorral, majd kakaóporral, majd újra annyi porcukorral, hogy ki se látsszon alóla a középső réteg kakaó. Ne spóroljatok a cukorral sem, és a kakaóval sem!
Végül egyforma csíkokra feldaraboljuk a tésztát. Ha kisebb csigákat akarunk készíteni, akkor keresztbe, ha nagyobbat, akkor hosszába vágjuk a csíkokat és óvatosan feltekerjük a tésztát. Minden csiga közepét kicsit felfelé nyomjuk, hogy szép magas csigáink legyenek. Egy nagyobb méretű, sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk őket, 1-2 cm-re egymás mellé, majd hagyjuk még tizenöt percet kelni őket, hogy ilyen szép levegősre dagadjanak. Az én tepsimbe egy sorba 4 db csiga fér el, keresztbe rakva. Ezután mehetnek a sütőbe 25 perc alatt készre sül. Ekkor kivesszük és tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha jól átsült, akkor meglocsoljuk a vaníliás tejjel, és még egy öt percre visszatesszük. Porcukorral meghintve, melegen tálaljuk!