Darunyak rétes sütése
Tészta
Hozzávalók / 2 rúd :
30 dkg liszt
3 tojássárgája
20 dkg puha vaj vagy margarin
150 ml tejföl
3 dkg porcukor
Elkészítés:
A lisztbe beleteszem a cukrot és elmorzsolom 10 dkg vajjal.
Hozzáadom a tejfölt és a tojássárgájákat és összeállítom a tésztát, majd
hütőbe teszem fél órára. A többi vajat megolvasztom.
2 részre osztom és a lehető legnagyobbra és legvékonyabbra kinyújtom. Megkenem az olvasztott vajjal és szorosan felcsavarom mint a bejglit.
Kb. fél órát pihentetem a tésztát.
Ezt megismétlem a másik tésztagombóccal, egy kicsi olvasztott vajat hagyok a tetejükre. Mikor készen van a két rúd, 6-6 szeletre vágom.
A szeleteket erősen lisztezett deszkán vékony téglalappá nyújtom.
Töltelék hozzávalók:
Egy kis tej (3-4 ek. amennyit a mák és a dió felvesz)
18 dkg cukor
18 dkg darált mák
18 dkg darált dió
Elkészítés:
A diót és mákot cukorral kevés tejjel összekeverem.
Összeállítás
A vékonyra kinyújtott téglalapokat csíkban betöltöm egy kis töltelékkel és felcsavarom.
Sütőpapírozott tepsikbe rakosgatom a rudakat megkenem a maradék olvasztott vajjal és 20 perc alatt világosbarnára sütöm.
Langyosan kb 10-12 cm hosszú darabokat vágok belőle és tálalás előtt porcukorral megszórom.