Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek

A honlapomon találsz egyre több házi sütemény recepteket. Folyamatosan töltöm fel az oldalt.

ekler_fankok.jpg

kepviselo_fankok2.jpg

Képviselő fánk és ekler fánk készítése (jó recept, nekem sikerült)

Hozzávalók:

- 200 g víz,
- 200 g margarin
- 200 g finomliszt (átszitált)
- 5 db nagyobb tojás vagy 6 kisebb tojás
- egy csapott kiskanál só
- egy csapott kiskanál cukor

Töltelékek:

Vaníliás krém:

2 tasak főzős vaníliás pudingpor
800 ml tej
6 ek. kristálycukor
4 db tojás
15 dkg margarin

Tejszínhab:

2,5 dl habtejszín (behűtve)
1 csomag habfixáló

Fontos tudnivalók:

Az egyik legfontosabb szabály, hogy minden egyes alapanyagot ki kell mérni. Az égetett tésztánál az egyensúly a lényeg, vagyis minden egyes hozzávalóból ugyanannyi kerüljön a fazékba - tehát, ha a liszt 200 gramm, akkor a folyadéknak, zsiradéknak, tojásnak is 200 grammnak kell lennie. A tésztába só és cukor is kerül, mindkettőből ugyanannyit kell használni,
egy kis vagy nagy csipetet. A cukor és a só ízt és színt ad a tésztának, ha azonban sós finomság készül a tésztából, akkor a cukor elhagyható.
A liszt mindig szitálva kerüljön a fazékba. Folyadékból vizet vagy tejet is lehet használni, esetleg a kettő keverékét. Fontos a zsiradék is a masszában, ami lehet vaj, margarin, étolaj vagy állati zsiradék. Az, hogy a tojásból hány darab kerül a tésztába, változó, mivel mindig egyenként kell elkeverni a masszában, majd szálpróbás ellenőrzéssel lehet eldönteni, kell-e még bele vagy
sem. A tojásnál az is lényeges, hogy szobahőmérsékletű legyen, így nem lesz nagy a hőmérséklet-különbség, amikor a meleg tésztához kevered.
A folyadékot a cukorral, sóval és a zsiradékkal egybe kell forralni, utána a lisztet kell a fazékba önteni és addig keverni, amíg a liszt elválik az edény falától. Úgy fog kinézni, mint egy nagyon sűrű rántás. Amikor a tészta sercegő, pattogó hangot hallat, akkor kell levenni a fazekat
a tűzhelyről, majd a kész masszát egy másik, lehetőleg hideg edénybe kanalazni.Egy kicsit érdemes várni, hogy hűljön a massza, utána a tojásokat egyenként bele kell keverni a tésztába. Ezután kell a már említett szálpróbatesztet elvégezni, ez abban segít, hogy kiderüljön, kell-e még tojás a masszába.
A szálpróbát úgy lehet a legkönnyebben elvégezni, hogy a hüvelyk- és a mutatóujj közé kis tésztát kell csippenteni, majd szét kell húzni - ha nem szakad szét, szép vékony szálat lehet belőle húzni, akkor nincs szükség tojásra, ha viszont szakad, akkor kell még bele. Egyszerre
mindig csak egy tojást keverj a masszába, aztán pedig ellenőrizd.
A legjobb, ha habzsákba kerül a massza és a kívánt formában nyomod a sütőpapírra. Én most kanállal raktam bele a masszát, mert szétszakadt a habzsákom, de igy is jó lett. Képviselőfánk esetében halmokat kell készíteni, az ekler fánkhoz babapiskóta-formákat kell nyomni. A massza nagyon lágy, kézzel nem lehet formázni, ha nincs habzsákod, kanál segítségével lehet kialakítani a formákat. Arra mindig figyelni kell, hogy a halmok ne legyenek
közel egymáshoz, mivel sütés közben emelkedni fog a térfogatuk.
A sütés mindig előmelegített sütőben történjen - a sütési idő első kétharmadában nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert akkor össze fog esni a tészta. A sütési idő vége felé úgy lehet ellenőrizni, hogy jó-e a tészta, hogy kanállal vagy ujjal kicsit meg kell kocogtatni az aranybarna
finomságot, ha hangja van, akkor elkészült.Töltés előtt mindig meg kell várni, hogy teljesen kihűljön a tészta. Lehet, hogy összeállítás után kicsit keményebb, ropogósabb lesz, de ez változni fog, minél tovább áll, annál puhább lesz. A jól sikerült égetett tészta belül levegős, üreges lesz, ezt könnyen megtöltheted különböző ízletes krémekkel.

Elkészítés:

1. Kimérjük a hozzávalókat, a lisztet átszitáljuk. A vizet, a margarint, sót és cukrot feltesszük forrni. Mikor forr, akkor tesszük bele a lisztet.
Keverjük folyamatosan. Főzzük 2-3 percig. Mikor elválik az edény falától, szép sima, akkor kész,
levesszük a tűzről.

2. Bekapcsoljuk a sütőt 220-230 fokra. (Sima alsó-felső sütés, nem légkeverés.)

3. Előkészítjük a tojásokat, melyeket előzőleg kb. fél órával kivettünk a hütőből (ezalatt egy nagyon picit hűl a tészta, ez maximum 1 perc), majd egyesével jól eldolgozzuk a tojásokat a masszával. Csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha jól kikevertük a tésztával. Kézi mixerrel érdemes keverni. Mikor mind a 4 tojást belekevertük, addigra egy sűrű krémet
kapunk, ami egy nagyon picit terül csak, ahogy keverjük a géppel.

4. Ezt beletöltjük egy habzsákba vagy más habkinyomóba. Sütőpapírral bélelt tepsire kb. diónyi halmokat nyomunk ki. Jó távol kell helyezni egymástól a halmokat. Nekem 9 db közepes méretü fánkom lett belőle. Alaposan megspricceljük vízzel a sütőpapírt és pár csepp vizet a fánkokra is spriccelünk.

5. Most jön a nagyon nagy figyelmet igénylő lépés. Az előmelegített forró sütőbe toljuk a tepsit és 15 percig így, 230-220 fokon sütjük. TILOS kinyitni a sütő ajtaját (egy pillanatra sem szabad)!
Mikor eltelik a 15 perc, akkor levesszük 180 fokra a sütő hőmérsékletét és további 10-12 percig sütjük. Ropogósra. Valahol azt olvastam, hogy a repedéseknek ugyanolyan színűnek kell lenniük, mint maga a tészta. A tészta, mérettől függően 25-30 percig kell, hogy süljön. Nekem 12 db
képviselő fánkom és 8 db ekler fánkom lett belőle.

6. Mikor megsült a tészta, a sütőt résnyire nyitjuk, hogy a gőz távozzon és lassan hűljön a tészta.
Ha nem sül át rendesen a tészta, hűlés közben összeesik. Pár percig így hűtöttem, majd teljesen kinyitottam a sütő ajtaját.

7. Amikor elkészültek a fánkok, kivesszük és azonnal egy recés késsel levágjuk a kalapjukat, majd amikor hülni kezdenek a fánkok belsejét kikaparjuk.

Krém készítése:

Ezután elkészítjük a krémet. A vaníliás pudingport elkeverjük egy kevés tejjel, majd hozzáadjuk a 2 db tojás sárgáját is és jól összekeverjük. Ezután felöntjük a maradék tejjel és megfőzzük, besürítjük a krémet, majd azonnal 3 ek. cukrot keverünk bele. Ezt követően hideg vízbe tesszük a lábast, hogy langyosra hüljön, majd a margarint is belekeverjük és robotgéppel felverjük,
fellazítjuk, majd kb. fél órára hütőbe tesszük. Ezután habzsákba tesszük a krémet és a kihült fánkokba csillagcsöves kinyomóval adagoljuk a krémet.

Tejszínhab elkészítése:

A habtejszínt kivesszük a hűtőből. Sőt, a tálat is célszerű lehűteni, ha biztosra akarunk menni, hogy a habunk felverődjön. Ezután a tejszínt közepes fokozaton elkezdjük verni, közben hozzáadjuk a habfixálót is, és az egészet kemény habbá verjük.

Még forrón késsel levágjuk a fánkok tetejét, a krémet habzsákba tesszük és amikor kihült a képviselő fánkunk, akkor először megtöltjük vaníliakrémmel, majd rá a tejszínhab és a fánkok levágott kalapja. Ha porcukrozzuk, akkor a kalapokat külön cukrozzuk, mert a hab folyóssá válhat a cukortól, ha rákerülne.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 257
Tegnapi: 137
Heti: 873
Havi: 3 105
Össz.: 160 664

Látogatottság növelés
Oldal: Képviselő és ekler fánk
Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek - © 2008 - 2024 - egyesultkiralysag.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »