Cicafej, kifli, kigyó rétes
Hozzávalók:
40 dkg liszt + még 1 púpozott ek. liszt
10 dkg Ráma margarin
75 g porcukor
1 tasak instant élesztő
2,5 g só
175 ml tej
1 db tojássárgája + 1 tojás sárgája + 1 ek. tej a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
10 dkg tejcsoki
Cica szem, orr, bajusz készítése:
1 tk. kakaópor
Elkészítés:
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, beletesszük az élesztőt, és a liszt közepére lyukat készítünk.
A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a feldarabolt margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot.
Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl az elegyünk.
A masszát langyos állapotban öntjük a tálban levő liszthez, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta
megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
Kigyórétes formázás:
A tésztát négyzet alakúra formázzuk, kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra, a közepére tesszük a csokidarabokat, majd jobbról, balról bevagdossuk a tésztát, utána felváltva (jobb és bal) ráhajtjuk a csokira a tésztadarabokat, majd 15 percig pihentetjük utána megkenjük tojás sárgájával és
betesszük a sütőbe és kb. 23 perc alatt megsütjük. 1 db kigyó rétes lett belőle.
Cica testének, lábának formázása:
Egy nagyobb kifliformát kttévágunk, ebből készül a cica teste és hátsó lába, és egy kisebb kifliformát is készítünk a tésztából ez lesz a cica mellső két lába. (háromszög alakúra nyújtjuk a tésztát, a szélesebbik végébe 4 db csokiszeletet teszünk és feltekerjük, a kifli végeket eligazítjuk, behajtogatjuk, majd a kisebb kiflit is kettévágjuk, a két kisebb kiflivéget egymáshoz nyomjuk. majd a két fél kifli közepére is egy tésztadarabot teszünk, és ezzel a tésztadarabbal rögzítjük a nagyobb kifliformát, és hagyjuk 15 percig kelni. Amikor megkelt, akkor tojással lekenjük, késsel bevagdossuk és 30 perc alatt megsütjük.
Cica fejének formázása:
Kinyújtjuk a tésztát és beleteszünk 2 csokidarabot, majd részben feltekerjük és egy részéből gömböt formázunk, és azt a részt amit nem tekertünk fel áttekerjük a cica fején keresztbe és hosszában is, úgy hogy a szemnek maradjon rés. A fülekhez háromszög alakú kis tésztát formázunk és középen
hurkapálcával benyomkodjuk. Nem szabad túl hegyesre hagyni a fület, mert megég, tehát kissé a fül végét gömbölyitsük, és kevés vízzel ragasszuk rá a cica fejére. A cica bajúszát kakaós tésztából készítjük úgy, hogy egy kis mennyiségü fehér tésztához keverünk 1 tk. kakaóport, jól összegyúrjuk
és pici bajúsz, orr és szem formákat készítünk belőlük amit a cica fejére illesztünk a megfelelő helyre. Ezután 15 percig kelesztjük, majd lekenjük tojással és a sütőben megsütjük 30 perc alatt.
Cica farkának formázása:
Egy kisebb tésztadarabot kisodrunk, a végeket megigazítjuk, lekenjük tojással és 15 percig pihentetjük, majd megsütjük a cica testével, fejével együtt kb. 30 perc alatt.
Cica összerakása:
Amikor kisült a tészta, akkor a két kifliből álló testéhez óvatosan, fogpiszkálóval hozzáillesztjük a fejét és a farkát. A farkát lehet még sütés előtt is a cica testéhez ragasztani egy kis vízzel. 1 db nagy cica lett belőle.
Tehát összesen: 1 db kígyórétes + 1 db cica lett ebből a tésztamennyiségből.