Csíkos kuglóf recept
Hozzávalók:
65 dkg liszt
12,5 dkg Ráma margarin
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
250 ml tej
2 db tojássárgája
2 ek. kakaópor
1 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk A tejet beleöntjük egy tálba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta gyúrását. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, nem ragad. Ezután a tésztát kétfelé osztjuk pontosan kimérve a súlyukat. Az egyik felébe két evőkanál tejjel elkevert kakaóport teszünk és ezzel jól összegyúrjuk a tésztát. Ezután mindkét
tésztadarabot duplájára kelesztjük, ami másfél órát vesz igénybe. Ezután kinyújtjuk a tésztákat és egymásra fektetjük, majd feltekerjük és a végüket
összenyomjuk, majd a kuglóf sütőbe tesszük és belenyomkodjuk. Ezután a sütő aljába vizet teszünk és az előmelegített sütőbe berakjuk a tésztát. Alacsony hőfokon gőzben sütjük, majd 50 perc után a megmaradt vizet leöntjük alóla. Még 30 percig sütjük. Az utolsó 10 percben a tetejét lefedjük sütőpapírral hogy ne égjen meg. 80 perc után tűpróbával ellenőrizzük
a sütés eredményét. Ha nem ragad a tű, akkor készen van a sütemény.