Nutellás, kakaós csíkos kelt sütik
A tészta hozzávalók:
500 g finomliszt
1 csomag Instant élesztő vagy normál élesztő, de jelenleg Instant-al készült.
120 g porcukor
3 g só
1 db tojás sárgája + 1 tojás sárgája a kenéshez + 1 ek. tej
120 g Ráma margarin
210 ml tej
A kakaós tésztához:
4 teáskanál Holland kakaópor
Kevés tej (pár ml.)
Normál élesztő felfuttatása:
1 vagy 2 dl tejet megmelegítünk langyosra, egy evőkanál cukrot teszünk bele, majd az élesztőt is belemorzsoljuk (általában 2,5 g-ra van szükség) ezután letakarva, meleg helyen 10-15 percig állni hagyjuk, felfuttatjuk a masszát.
Töltelék:
8 ek. nutella
Elkészítés:
A lisztet megszitáljuk, hozzáadjuk az instant élesztőt és összekeverjük. Kimérjük a tejet, a porcukrot a sót, a margarint feldaraboljuk és hozzáadjuk a tejhez, leütünk egy tojást és a sárgáját beletesszük a tejbe. Feltesszük a tüzhelyre és addíg melegítjük, amig a Ráma margarin el nem olvad, de vigyázzunk hogy ne forrjon fel a tej. Ezután a liszt közepébe öntjük a tejet a hozzávalókkal együtt, majd fakanállal elkeverjük, utána kézzel gyúrni, dagasztani kezdjük. Amikor már a tészta nem ragad a kezünkhöz akkor abbahagyjuk a gyúrást és letakarjuk a tésztát, meleg helyen kelesztjük kb. másfél óráig. Amikor megkelt a tészta akkor átgyúrjuk lisztezett felületen.
Tészta osztása:
Átgyúrás után kimérjük az összes tésztát és két felé osztjuk. A tészta egyik fele kb. 688 g-os legyen, ez lesz a fehér tészta - a tészta másik fele kb. 287 g-os legyen, ebbe gyúrjuk bele a kakaóport egy pici tejjel. Ezután nyolc felé osztjuk a fehér tésztát: 86 g-os lapos kerekre, a kakaós tésztát
36 g-os gombóc alakúra formázzuk és 10 percig kelesztjük letakarva. Ezt követően a fehér tésztába csomagoljuk a kakaós gombócokat és 15 percig kelesztjük, majd kinyújtjuk a tésztát és formázzuk.
1. kerek forma: tojásdad alakúra nyújtjuk a tésztát, a szebbik felét késsel bevagdossuk, megfordítjuk nutellával bekenjük a sima felét ahol nincs bevagdosva és a hosszabbik tészta résznél feltekerjük és kerekre igazítjuk, a végüket összenyomjuk.
2. hosszúkás forma: négyzet alakúra nyújtjuk a tésztát, a szebbik felét késsel bevagdossuk, megfordítjuk nutellával bekenjük a síma felét ahol nincs bevagdosva és jobbról, balról behajtjuk a tésztát ugy, hogy középre essen mindkét tésztarész, de nem hajtjuk egymásra, majd a rövidebbik oldalánál feltekerjük.
Ezt követően tojás sárgájával bekenjük és kb. 20 percig pihentetjük, kelesztjük a tésztát, de nem kell már letakarni. Közben begyújtjuk a sütőt. Amikor letelik az idő, akkor ismét megkenjük a tésztát tojás sárgájával és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 25 perc alatt megsütjük.