Vanília sodó készítése (palacsinta tortához, aranygaluskához öntet)
Hozzávalók 4 adag öntethez:
5 dl tej
3 db tojás sárgája
1 db vanília rúd (helyettesíthető 2 csomag vaníliás cukorral, de nem lesz olyan finom)
3 evőkanál kristálycukor (ez később ízlés szerint változtatható)
2 evőkanál liszt (ez a sodó sűrítő anyaga, ezért mennyiségével szabályozható a sodó sűrűsége)
2 dkg vaj vagy margarin
Elkészítés:
Először is kimérem a tejet és a margarin mennyiségét. A tojások sárgáját a liszttel és egy kis tejjel csomómentesre kikeverem turmixgéppel. Ezután hozzáöntöm a többi tejet is és kissé besüritem a sodót, majd lehúzom a tüzről és hozzáadom a vaníliás cukrot és a kristálycukrot, valamint a margarint is, és jól összekeverem, majd hideg vízbe teszem a lábast igy hütöm ki.
Ezután hütőszekrénybe teszem kb. fél órára.