Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek

A honlapomon találsz egyre több házi sütemény recepteket. Folyamatosan töltöm fel az oldalt.

img_20221107_144947.jpg

img_20221107_144800.jpg

img_20221107_144854.jpg

Kakaós és lekváros kelt sütik

Hozzávalók:

70 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor

Töltelék:

4-5 ek. baracklekvár
8 tk. szilvalekvár
4-5 ek. kakaópor
2-3 dkg margarin

Tészta elkészítés:

A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, jól összekeverjük. A liszt közepére lyukat készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a lisztbe készített lyukba,
majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.

Formázás menete:


A nagyobb kakaós kalács készítése:
A kelt tésztából két egyforma nagy kerek részt kivágunk egy kerek sütőforma lapja mentén. A kerek tészta alsó részét megkenjük margarinnal, majd kakaóport szórunk rá úgy, hogy beborítsa a kerek tésztát. Ez kb. 3-4 ek. kakaópornak felel meg, majd a másik kerek lapot a tetejére tesszük. A közepébe egy közepes tálkát teszünk és átlósan először négy vágást
ejtünk rajta, majd a szemmértéket követve egyforma vágásokat ejtünk, összesen 16 db vágás lesz a tésztán. Minden egyes bevágott tésztán még 2 vágást ejtünk és ezeket a tésztadarabokat megcsavarjuk, és 3-3 kis tésztadarabot összefonunk és a végüket összenyomjuk, igy lesz 16 db fonatunk a nagy tészta végein. A tetejére 6 félbevágott kerek tésztát összetekerve rózsa formát teszünk.

A kisebb kakaós kalács úgy készül, hogy két közepes kerek formát kiszúrunk, szintén megkenjük margarinnal és megszórjuk az alsó tésztát kakaóporral és a tetejére tesszük a második kerek tésztadarabot. Jól összenyomjuk és 8 felé vágjuk a tésztát. Minden tésztadarab közepén egy kisebb vágást ejtünk és a hegyes részét a tésztának áthurkoljuk és a szélesebbik részét pedig behajtjuk. Ezt a 8 db áthurkolt tésztát összerakjuk, közepébe 4 db félbevágott
kerek formából készült rózsát teszünk.

A szilvalekváros kiflik pedig ugy készültek, hogy egy nagyobb kerek tésztát 8 felé vágtam, a szélesebb részébe tettem 1 teáskanálnyi szilvalekvárt, a hegyesebbik részén vágásokat ejtettem és feltekertem.

A baracklekváros különleges formák pedig úgy készültek, hogy egy nagyobb ovális tésztát kettéhajtottam, a hajtás mentén bevagdostam és minden bevágott részt egyesével áthurkoltam mintha horgolnék, igy olyan minta lett belőle mintha összefontam volna. Ezután kettéhajtottam a tésztát, készítettem még egy hasonló méretü tésztát - de ezt nem vagdostam be - és
lekvárral megkentem, majd jól összenyomkodtam benne a lekvárt és ezt a tésztadarabot beletettem a kettéhajtott, áthurkolt tésztába majd a külső tésztát ráhajtottam és kettévágtam.

1 tojássárgája + 1,5 ek. tej keverékével lekenjük a kalácsot, majd 25 perc alatt megsütjük.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 81
Tegnapi: 80
Heti: 291
Havi: 2 685
Össz.: 156 814

Látogatottság növelés
Oldal: Kakaós kalács torta
Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek - © 2008 - 2024 - egyesultkiralysag.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »