Almás, mákos házi rétes recept
(Ebből a mennyiségből 5 db hosszú tekercs és egy rövid tekercs lett, ami
felszeletelve 40 db mini almás és 10 db mini mákos rétesnek felel meg)
Hozzávalók
15 dkg rétesliszt
15 dkg finomliszt
5 dkg margarin
pici só
1 tojás
1 kis doboz tejföl
1 kiskanál ecet
Belső kenéshez
5 dkg rétesliszt
10 dkg margarin
Tetejére
2,5 dkg margarin
1 ek. tejföl
Töltelék
8 db savanykás alma
6 ek. kristálycukor
6 ek. mák
5 ek. porcukor
3 ek. tej
Elkészítés:
A hozzávalókat lisztezett felületen összedolgozzuk, nem túl kemény, de nem is túl lágy tésztát kell kapnunk. Amilyen vékonyra csak lehet négyzet alakúra kisodorjuk nyújtófával.
A 2,5 dkg lisztet kikeverjük 5 dkg margarinnal, majd ezzel a masszával megkenjük a kinyújtott tésztát. A kenéssel belülről kifelé haladjunk, azzal is nyújtjuk a tésztát amikor megkenjük.
A hosszanti szélétöl feltekerjük mint a bejglit, kettővágjuk, tálcára tesszük és hütőbe kb. fél órára, de ha most nincs időnk sütni, akkor több órára is a hütőben hagyhatjuk, akár másnapig hogy megdermedjen a margarin.
A tekercseket kettévágjuk, és egyenként vékony lappá nyújtjuk. A szélére tesszük először az almás tölteléket - mely alá egy kis zsemlemorzsát szórunk - majd a második tekercsre a mákos tölteléket tesszük és rátekerjük a tésztát.
Sütöpapirral bélelt tepsibe tesszük.Tetejét margarinos tejfellel megkenjük.
A sütöt felmelegitjük, az első 3 nagy és 1 kisebb almás tekercset 50 perc alatt, a második két mákos tekercset 40 perc alatt aranysárgára sütjük.
Almás töltelék: 8 db savanykás alma, 6 evőkanál cukor. Az almákat megpucoljuk, lereszeljük, 6 ek. cukorral megpároljuk, kihütjük és utána tesszük a tésztába. Ez a mennyiség 4 tekercs tésztába elegendő.
Mákos töltelék: 6 ek. mákhoz 5 ek. porcukrot keverünk és 3 ek. tejet, majd ezt a tölteléket egy tekercs tésztára halmozzuk.