Pizza készítése
Ebből a tésztából nekem 1 db nagyobb kerek pizza + 11 db kis kerek mini pizza lett.
Hozzávalók:
300 g liszt
150 ml langyos-meleg víz
3 evőkanál olaj
1 tasak szárított élesztő 7g
1 csapott evőkanál só (2 csapott teáskanál)
1 teáskanál cukor
Feltét a nagyobb pizzába:
Egy nagy doboz tejfölt (330g) kettéosztunk, 1 gerezd zúzott fokhagyma, fél teáskanál só, 2 szelet sonka felkockázva, 16 szelet vékony kolbász, 1 újhagyma feldarabolva, kb. 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és legalább másfél órát kelni hagyjuk meleg helyen.
Ezután beolajozzuk a kerek pizzasütőt, vékonyra kinyújtjuk a tésztát, felét és
feltekerjük a nyujtófára és beletesszük a pizzasütőbe. A tészta széleit kicsit
magasabbra hagyjuk. A sütő középső részétől kifelé haladva igazgassuk a tésztát, akkor magasabb lesz a széle - nehogy kifolyjon belőlük a töltelék. Villával megszurkáljuk a tészta alját.
Ezután beletesszük a nagy kerek pizza tésztába a feltéteket:
sonkát, kolbászt, fokhagymát, újhagymát, melyet előzőleg beleforgattunk a tejfölös masszába, a tetejére szórjuk a reszelt sajtot, majd tojással megkenjük a tészta széleit és már mehet is a sütőbe.
Kb. 25-30 perc alatt megsül a pizza.
A tészta másik feléből minipizzát készítettem.
A minipizzába kerül a tejföl másik fele a feltétekkel. Minden kicsi pizzára egy-egy karika kolbászt is tettem.
MINIPIZZÁT ugy lehet késziteni, hogy a kinyújtott tésztából pogácsa szaggatóval 9-10 cm-es korongokat kiszaggatunk és azokra teszünk egy fél kanál feltétet.
A minipizza sütési ideje is kb. 25 perc.