Lekváros kalács készítése
Hozzávalók:
65 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
100 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
250 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás sárgája + 1 ek. tej a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
4-5 evőkanál baracklekvár
Édes kelt süti elkészítés:
A lisztet, sót és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kavargatjuk a masszát, hogy minél előbb felolvadjon, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve
kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig. Amikor a tészta megkelt utána kör alakban kinyujtjuk. A kör közepébe egy tányért teszünk és a tányér mentén cikkekre bevagdossuk a tésztát, és körben 3-as fonatot készítünk.
A tészta közepébe tesszük a lekvárt. Körben a fonatot tojással megkenjük.
Egy nagyobb méretű, sütőpapírral bélelt gáztepsire tesszük és ezután mehetnek a sütőbe 30 perc alatt készre sül. Ekkor kivesszük óvatosan, és tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, majd megvárjuk amig kihül, ezután fogyasztható.