Fondant készítése házilag (torta bevonó és figura készítő)
Recept:
6 evőkanál víz
1 evőkanál őrölt zselatin (8-10 g)
2 evőkanál méz
1 evőkanál margarin
71 dkg porcukor
Színezés esetén:
ételfestékek: én most kevés pirosat használtam a rózsaszínhez, és zöldet a levelekhez.
Fondant massza elkészítése:
Átszitáljuk az összes porcukrot, és 50 dkg-ot egy tálba teszünk, mélyedést készítünk bele. A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük, utána lehúzzuk a tüzhelyről, majd beletesszük azonnal a mézet és a margarint, majd mindhármat jól elkeverjük, hogy elolvadjanak és elkeveredjenek
egymással. A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük.
Kis adagokban, fokozatosan a másik adag - 21 dkg - átszitált porcukorból teszünk hozzá és ha már nem tudjuk fakanállal keverni kézzel gyúrjuk tovább. Kis adag porcukor, gyúrás, porcukor, gyúrás. Akkor lesz kész, amikor már nem ragacsos, de puha, és sima felülete. Ha megvan az ideális állaga, tapintása még néhány percig gyúrjuk.
Folpackba, majd egy zacskóba tesszük, majd minimum 6 órát, de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük.
Felhasználás előtt újra átgyúrjuk. Ha keménynek éreznék margarinos kézzel lágyíthatunk rajta.
Lehet színezni is a fondantot különböző ételfestékekkel. Egy-két evőkanál ételfesték elég (a szín erősségétől függően) és ezt jól belegyúrjuk a fondant masszába.
Keményítővel meghintett deszkán, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és felhasználásra kész.
Tapasztalataim még:
Nekem egy éjszakát pihent kb., de érezhetően megkeményedett, így folyamatosan margarinoztam a kezem, miközben alaposan átgyúrtam a masszát.
Tanulság: nem kell bele annyi porcukor, nem baj, ha kicsit lágyabb marad a tészta bezacskózás előtt, mert keményedni fog, míg áll.
Porcukorral keményíthetünk rajta, margarinnal lágyíthatunk.
Rózsák elkészítése fondantból:
A nagyobb rózsákhoz kiszúrtam 6 db kerek masszát közepes kiszúróval, melyeket félig egymásra tettem, majd feltekertem, középen késsel elvágtam, a leveleit óvatosan eligazítottam.
A kisebb rózsákhoz szintén 6 db kerek masszát szúrtam ki kisebb kiszúróval és a fentihez hasonlóan elkészítettem.
Levelek elkészítése:
A levelekhez egy nagyobb kerek kiszúrót használtam, késsel 8 felé vagdostam, majd késsel levél mintát rajzoltam beléjük.
Készítettem még kisebb leveleket is kiszúróval: először kivágtam a levelet, majd rányomtam a mintát.
A díszeket olvasztott cukorral vagy én pl. kis vízzel ragasztottam a tortára.
Ha fondanttal vonunk be tortát, akkor mindenképpen kell alá egy vékony réteg krém, vagy lekvár, bármi, ami leköti a piskóta vagy tészta morzsákat és olyan felületet biztosít, hogy a fondant nyugodt szívvel ráragadhat a tortára, nem fog elcsúszkálni, stb. A mézeskalácsra cukormázzal vagy karamellel ragasszuk rá a fondantot.