Kerek zserbó torta
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tk. szódabikarbóna
2 dkg élesztő
25 dkg margarin
1 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 dl tejföl
50 ml tej
Töltelékhez:
40 dkg sárgabarack lekvár
24 dkg cukrozott darált dió
Mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg margarin
5 dkg fehér csoki
Díszítéshez:
pár szem fél dió
Elkészítés:
A tésztához a lisztet összeforgatjuk a szódabikarbónával, az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a margarint és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, akkor beleszórjuk a porcukrot, hozzáütjük a tojást és az egészet elkezdjük összedolgozni. Közben annyi tejfölt adunk hozzá, hogy lágy de ruganyos tésztát kapjunk. Ezt a tésztamennyiséget kimérjük és 4 részre osztjuk és kb. 20 percet pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük, egy kerek tepsit sütőpapírral kibélelünk és 4 db tésztadarabot az előkészített tepsi méretére nyújtjuk, majd az egyik tésztalapot a tepsibe fektetjük. Elosztjuk a lekvárt 3 felé, kimérjük és a diót is kimérjük hozzá, 3x8 dkg-nak kell lennie. A tésztát megkenjük a lekvárral, 8 dkg porcukros dióval megszórjuk a lekvárt, majd ráfektetjük a másik tésztalapot, amit szintén megkenünk lekvárral, majd 8 dkg porcukros dióval
megszórunk, a harmadik lapra szintén lekvárt kenünk és az utolsó 8 dkg porcukros dióval megszórjuk. A 4-ik tésztalapot nagyobbra nyújtjuk úgy, hogy a kerek torta oldalaira is rá tudjuk hajtani. Villával megszurkáljuk a tésztát, majd egy óráig pihentetjük. Ezután az egészet előmelegített sütőbe toljuk és kb. 50 percig sütjük. Kb. 30 perc után a tetejére sütőpapírt teszünk, ha látjuk hogy már pirul és tovább sütjük még 20 percig. Amikor kész, akkor kivesszük,
hagyjuk kicsit a tepsiben pihenni, majd egy tálcára borítjuk, és a sütőpapírt lehúzzuk róla. A mázhoz először a fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd nejlon zacskóba tesszük, amin egy kis lyukat vágunk, utána az étcsokit olvasztjuk fel, hozzáadjuk a margarint és símára keverjük. Az étcsokit a már kihült süteményre öntjük, késsel elsímítjuk, néhány fél dióval díszítjük, majd a fehér csokival mintát rajzolunk a tetejére. Az oldalára lekvárt kenünk és arra halmozzuk a cukros darált diót. Hagyjuk teljesen kihülni és megdermedni.
Kb. 1 napig hütőben tároljuk, utána fogyasztható.