Havas háztető
A tésztához:
125 g porcukor
50 g margarin
1.5 ek méz
2 ek tej
1 db tojás
0.5 tk szódabikarbóna
300 g finomliszt + 2 púpozott evőkanál finomliszt
1/2 ek. cukrozatlan kakaópor
A krémhez:
2 tasak vaníliás pudingpor
800 ml tej
6 ek. kristálycukor
100 g margarin
Tetejére:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg margarin
10 g porcukor
Elkészítés:
A margarint a cukorral, a mézzel, tojással és a tejjel gőzfürdőben, állandó kavarás mellett melegítjük, amíg a cukor elolvad, majd hozzákeverjük a szódabikarbónát. A liszthez öntjük a meleg keveréket, és sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, adunk a tésztához még kevés lisztet is.
2 részre osztjuk: a fehér rész 3/4-ed része marad, 1/4-ed részhez hozzádolgozzuk a kakaóport.
A kakaó nélküli tésztát kb. 38x19 cm-es nagyságúra nyújtjuk egy sütőpapíron, majd tepsibe helyezzük, betoljuk az előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt megsütjük. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, és még melegen 3 csíkra vágjuk úgy, hogy a középső csík picivel szélesebb legyen, mint a két szélső csík, de a két tetőnek való csík egyforma legyen, erre ügyeljünk.
A kakaós tésztát 2 egyenlő darabra osztjuk, és hosszú rudakat sodrunk belőlük. Egy-egy rudat 3 egyenlő részre osztunk és eldaraboljuk, igy lesz 6 db egyforma rúd. Akkorák legyenek a rudak, hogy végigérjék a háztetőt. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, betoljuk az előmelegített sütőbe, és kb. 15 perc alatt megsütjük.
A pudingport egy edénybe tesszük, apránként hozzákeverjük a tejet,
kevergetve addíg főzzük amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, cukrot teszünk bele, majd hűlni hagyjuk. Mikor a puding langyosra hült, akkor apránként hozzákeverjük a puha margarint. Ezután kb. fél órára hütőbe tesszük amig meg megdermed, de kenhető marad.
A süteményt most összeállítjuk: A két egyforma tetőt fordítva tesszük bele egy keskeny, magas falú, hosszúkás tepsibe és belehalmozunk egy adag pudingot, majd beletesszük a tető csúcsába az első rudat. Megint pudingot halmozunk rá, ezután a tető közepére kerül a két másik rúd. Ismét pudinggal töltjük meg a háztetőt, majd az utolsó 3 db rudat is beletesszük. Ezután még ráhalmozzuk a maradék pudingot úgy, hogy teljesen kitöltse a háztetőt, majd utolsónak rátesszük a háztető aljának megmaradt tésztát. Előveszünk
egy tálcát, rátesszük az aljára és óvatosan, ügyesen megfordítjuk az egész háztetőt, és igy a tálcára kerül. A háztető két oldalát kitámasztjuk 1-1 db dobozos üdítővel, vagy bármilyen más nehezékkel, mivel még támaszték nélkül szétcsúszna. Ezután kb. fél órára hütőbe tesszük. Ezt követően gőz felett megolvasztjuk a csokit, majd nejlon zacskóba tesszük, kis lyukat vágunk rajta és óvatosan rácsorgatjuk a háztetőre, közben késsel elegyengetjük
a csokit addíg, amig teljesen be nem vonjuk a két háztetőt. Amikor már picit megdermedt a csoki, akkor cukrot szórunk a tetejére. Egy éjszakára + fél napra hütőbe tesszük, hogy puhuljon a tészta, majd másnap délben melegített késsel lehet szeletelni.