Nyuszifejes kis diós kalácsok
Hozzávalók:
500 g. finomliszt (szitálva)
15 dkg Ráma margarin
150 g porcukor
1 tasak instant élesztő
3 g só
175 ml tej
1 db tojássárgája + 1 tojás sárgája + 1 ek. tej a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
23 dkg darált dió
17 dkg porcukor (összekeverve)
5 evőkanál tej
Elkészítés:
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, beletesszük az élesztőt, és a liszt közepére lyukat készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a feldarabolt margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot.
Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl az elegyünk.
A masszát langyos állapotban öntjük a tálban levő liszthez, majd megkezdjük a tészta összegyúrását.
A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után kimérjük a tésztát és 100 g-os kis golyókat formázunk belőlük.
Nekem 10 db golyóm lett. Ezeket a golyókat letakarva még 20 percig pihentetjük, majd megadjuk neki a végleges formát.
Nyuszifej készítése:
Kerekre nyújtjuk a tésztát, a két felső részét kissé behajtjuk, a közepébe tesszük a tölteléket, majd feltekerjük és hátulról összeillesztjük a tésztát, és a kiálló tésztarészt kettévágjuk, ezek lesznek a fülek. A szemeket és a szájat hurkapálcával kijelöljük, majd egy-egy mazsolaszemet teszünk a szem és száj helyére. Ezután még 20 percig pihentetjük, majd tojás sárgájával lekenjük és 30 perc alatt megsütjük.