Mézeskalács házikó és díszek készítése (elkészítettem, finom puha tésztája lett)
Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt
500 g méz
250 g kristálycukor
200 g Ráma margarin
2 tojás
2 csipet só
2 ek. Nesquik kakaópor
1 csomag sütőpor (12 g)
Díszítés:
40 g tojásfehérje
200 g porcukor
1 ek. étkezési keményítő
1 tk. citromlé
1-1 ek. zöld, piros, sárga ételfesték
Először a száraz alapanyagokat egy tálba tesszük, összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is és addíg gyúrjuk amig összeáll a tészta, majd folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük. Ezután
lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát 3-4 mm-re - ne legyen túl vékony - és kiszúróval kiszaggatjuk a ház részeit, lekenjük tojásfehérjével és 10 perc alatt megsütjük. Nem szabad túlsütni sem a ház részeit, sem a mézes figurákat mert akkor megkeményedik. A megmaradt tésztából fenyőfát,
angyalkát, csillagot, mézikéket, templomokat készítettem kiszúróval. Ha fényes felületet szeretnénk, akkor ezeket is lekenjük tojásfehérjével és kb. 10 perc alatt megsütjük. Puha tészta lesz belőle.
Amikor kihül a tészta akkor lehet díszíteni cukormázzal külön-külön a ház részeit, majd amikor megszárad a cukormázdísz akkor lehet összeragasztani a ház részeit. Először a ház elejét és oldalát ragasztjuk össze, sok cukormázat kenünk a ház széleire és összefogjuk, kézzel vagy valamilyen
kitámasztóval megtartjuk addíg, amig megszilárdul, megszárad rajta a cukormáz, majd a ház másik oldalát kenjük be sok cukormázzal és azt is egymáshoz szorítjuk amig meg nem szárad a cukormáz, majd a ház
hátulját ragasztjuk össze, legutoljára a tetőket ragasztjuk fel. Mindkét tetőt jó erősen bekenjük cukormázzal, főleg a csúcsára teszünk sok cukormázat és egymáshoz illesztjük a két tetőt, majd addíg tartjuk, majd kitámasztjuk amig megszárad rajtuk a cukormáz.
Cukormáz készítése:
Kimérjük a hozzávalókat, a porcukrot átszitáljuk, a tojás fehérjéből kivesszük a csomókat nehogy elduguljon a habzsák. Robotgéppel közepes fokozaton addig keverjük amig kemény masszát nem kapunk. Ezután 4 db tálkába elosztjuk a cukormázt, és az egyikhez zöld, a másikhoz piros, a harmadikhoz sárga ételfestéket keverünk a negyedik fehér marad. Ezután eldobható habzsákba töltjük a színezett és fehér cukormázat, közepes lyukat vágunk a zsákon, a habzsák végét szorosan összekötjük, és már lehet is díszíteni.
Díszítés menete:
Először mindíg a figurák külső részét díszitjük, tehát körbe rajzoljuk, utána haladunk a belső részek felé. Ha teljesen bevonjuk cukormázzal, akkor fogpiszkálóval vagy egy kis ecsettel elsímítjuk a figurákon a cukormázat, majd a befestett cukormázra rajzoljuk rá a többi díszt, amikor az már egy
kicsit megszáradt. Úgy is lehet díszíteni, hogy nem várjuk meg hogy megszáradjon a máz, hanem rögtön belefestjük a másik színt, fogpiszkálóval mintát készítünk, igy az beleolvad az alapszínbe.