DOBOSTORTA AHOGY ÉN KÉSZÍTETTEM
A hozzávalók egy nagyobb négyszögletes tepsiben készülnek, 12 szeletes tortához elegendőek.
A dobos torta hozzávalói:
Tésztához:
2x4 db tojás
2x4 kristálycukor
2x4 ek. rétesliszt
1/2-1/2 tk. szódabikarbóna
1 ek. olvasztott margarin
Krémhez:
2 tasak csokis pudingpor
750 ml tej
6 ek. kristálycukor
15 dkg Ráma margarin
Dobostetőhöz:
15 dkg átszitált porcukor vagy kristálycukor
1 ek.olaj
1 ek. citromlé
A dobostorta készítésének fázisai:
tészta készítés,
a dobostorta krém
és a dobostető elkészítése:
A torta tésztája egy vajas piskóta, melynek készítése hasonlít a hagyományos piskótáéhoz, a különbség pusztán annyi, hogy a végén olvasztott vajat is teszünk bele.
A dobostorta elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket kemény habbá verjük, amikor a tojáshab már állóképes hozzáadjuk a cukrot.
A tojássárgákat egy kézi habverő segítségével kicsit kihabosítjuk, majd a habhoz adagoljuk, óvatosan összeforgatjuk, hozzáadjuk a lisztet és legvégül az olvasztott vajat is. Beleöntjük a négyszögletes nagy tepsibe, eligazítjuk
a masszát és előmelegített sütőbe tesszük, 25-30 perc alatt megsütjük, ez a sütőtől is függ. Amikor megsült a 2 db tortalap, akkor hagyjuk kihülni. Amikor kihült a két tortalap, akkor hosszában felébe vágjuk (vonalzóval kimérjük, hogy pontosan vágjuk, mert egymás tetején illeszkedniük kell a tortalapoknak. Mind a négy lapot egymás tetejére tesszük, ezután éles késsel a három szélét levágjuk (a negyediket már nem kell, mivel itt vágtuk ketté a tortalapot). Ezután 3 db tortalapot bekenünk krémmel, a negyediket, a legszebbet félretesszük. Ezt követően a torta oldalát is bekenjük a krémmel, majd torta fésüvel megfésüljük hogy szép legyen. Ezután elkészítjük a karamellt (lásd lentebb) és azonnal ráöntjük a kimaradt tortalap tetejére és késsel nagyon gyorsan elsímítjuk, majd a lenti módon nagyon gyorsan bevagdossuk vajas késsel a 12 szelet helyét. Ha lecsorgott a karamell azt azonnal levagdossuk a tortalap oldalairól. Amikor megszilárdult a karamell (ez nagyon gyorsan meg fog történni), akkor szétdaraboljuk a bevágott részen a 12 db tetőt és egyenként óvatosan rátesszük a már krémmel megkent torta tetejére. Ezután jön utolsó fázisként a díszítés csillagcsöves kinyomóval.
A dobos krém elkészítése:
A csokis pudingport tejjel megfőzzük, besüritjük, 6 ek. cukorral összekeverjük, kihütjük, majd az előzőleg összedarabolt margarint belekeverjük, turmixoljuk és hütőbe tesszük kb. fél órára.
A dobostorta összeállítása:
A krémet 5 felé osztjuk. 3 résszel betöltjük a tortalapok belsejét, a negyedik résszel a torta oldalát, a maradék részt habzsákba tesszük és csillagcsöves kinyomóval díszítjük a torta tetejét.
Karamell elkészítése:
Végül elkészítjük a koronát a tortánkra, a doboscukrot (karamellt). Szükségünk lesz hozzá átszitált porcukorra, vagy kristály cukorra egy evőkanál étolajra, kenőkésre, széles, 2 db hosszú pengéjű késre.
A porcukrot kis lábasba öntjük, hozzáadjuk az 1 ek. olajat és az 1 ek. citromlevet, lassú tüzön aranysárga színűre karamellizáljuk. Nem kell kevergetni a cukrot, csak időnként rázzuk meg a lábast. Kesztüben kell dolgozni óvatosan, mert nagyon forró a karamell. Amikor készen van a karamell, akkor a negyedik lapunkra öntjük és margarinos késsel gyorsan
elkenjük. Sietni kell, mert a karamell gyorsan megköt.
Minden jelölés, szelés előtt margarinnal kenjük be a kések pengéjét!!! Ez nagyon fontos, mert másképp beleragad a késünk a karamellbe! Két késsel érdemes dolgozni hogy gyorsabban haladjunk!
A kenőkéseket előkészítjük: margarinnal bekenjük, majd a késeket margarinnal ismét bekenjük és bejelöljük a szeleteket. Minden jelölés után újra és újra bekenjük a kést margarinnal, tehát csak egyszer húzzuk át erős, biztos mozdulattal a tortaszeleten a karamellt, és utána margarinnal bekenjük, és újra áthúzzuk a karamellt a késsel, igy lesz 12 db szeletünk.
A végén éles késsel feldaraboljuk a karamellt 12 db szeletre és rátesszük az előzőleg már bekrémezett torta tetejére és finoman rányomkodjuk.
Díszítés:
A maradék krémet habzsákba tesszük, csillagcsöves kinyomóval díszítjük a torta tetejét és alját.
A díszítés előtt a torta oldalát torta fésüvel óvatosan áthúzzuk, igy szép csíkos lesz.