Virslis malacok
Hozzávalók:
65 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg Ráma margarin
30 g só
1 tasak instant élesztő
1 evőkanál porcukor
250 ml tej
1 kicsi pohár tejföl (a tejfölt picit meglangyosítjuk felhasználás előtt)
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
Minden malachoz 2-2 szem feketebors
Elkészítés:
A lisztet az élesztőt és a sót egy nagyobb tálba szitáljuk, a langyos tejfölt beletesszük, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy tálba és hozzáadjuk a margarint, a porcukrot, a tojássárgáját. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a vajat és a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását.
A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább másfél óráig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után megmértem a tészta súlyát és elosztottam 6 100 g-os és 7 80 g-os kis golyókra, összesen 13 db lett.
4 db virslit 13 felé vágtam. A kis tészta golyókat egyenként kinyújtottam és beletettem 1-1 db virslit majd malac formát készítettem. Külön formáztam a fülét és az orrát és tojás sárgájával és egy fogpiszkálóval a testéhez illesztettem. A szem helyére 2 db borsot tettem. Az orrlyukakat és a füleket fogpiszkálóval a testéhez tűztem, hogy ne essenek le sülés közben, majd lekentem tojás sárgájával + 1 kanál tejjel a malackákat és megsütöttem.
1-1 tepsi malac 35 perc alatt kisült.