Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek

A honlapomon találsz egyre több házi sütemény recepteket. Folyamatosan töltöm fel az oldalt.

img_20240824_125354.jpg

Gyros tál készítése

Hozzávalók:

Lepénykenyér készítése

500 g finomliszt
25 g friss élesztő
50 ml napraforgó olaj
250 ml víz
16 g só
16 g cukor

Gyros hús pácolása

50dkg csirkemellfilé
1csom gyrosz-fűszerkeverék
1gerezd fokhagyma
2ek olívaolaj

A szószhoz:

Zöldséges tál készítése

0.5 közepes db kígyóuborka
4 közepes db paradicsom
1 közepes db lilahagyma
1 kis fej vöröskáposzta
1 db fejessaláta
100 ml tárkonyecet
100 ml olívaolaj (extra szűz, szűretlen)

Joghurtszósz készítése

200 ml görög joghurt
200 ml tejföl (20%-os)
1 ek olívaolaj (extra szűz)
2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
1 ek. citromlé

Elkészítés:

Gyros hús pácolása

A csirkehúst vágjuk fel csíkokra (a tokányhoz hasonlóan, ceruza vastagságúra), és tegyük egy megfelelő méretű tálba.
A páchoz a fokhagymát meghámozzuk és lereszeljük, egy tálba tesszük, majd a Gyros füszerkeveréket
beletesszük, és az olajat is hozzáadva összekeverjük. A csirkemellet felkockázzuk, összeforgatjuk a páccal, és lefedve legalább 30 percre, de akár egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Felhasználásig fóliával lefedve pihentessük a hűtőben, akár egy éjszakán keresztül is.

Joghurtszósz készítése

A joghurtot és a tejfölt keverjük el, ameddig sima állagú lesz. Hígítsuk kevés vízzel, ízesítsük zúzott fokhagymával, sóval és borssal, valamint kevés extra szűz olívaolajjal. Ízlés szerint adhatunk némi csavart az ízekhez kevés frissen facsart citromlé hozzáadásával.
Dolgozzuk össze alaposan a szószt, felhasználásig tegyük félre.

Zöldséges tál készítése

A zöldségek előkészítésével kezdjünk: a salátát vágjuk fel kb. 4-5 mm-es csíkokra, a kígyóuborkát kb. 5x5mm-es kockákra, a lila hagymát finomra, valamint a káposztát gyaluljuk le. A paradicsomot tetszés
szerint vágjuk karikákra vagy cikkekre.
Legjobb, ha minden aprított zöldséget külön edénykében tárolunk felhasználásig, így a tálaláskor nagyon egyszerűen elkészíthetőek lesznek a tálak.
Serpenyőt tegyünk fel a lángra, és forrósítsuk fel. Hozzáadott kevés olajba tegyük bele a pácolt hús, és gyakori forgatás mellett süssük készre. Fontos, hogy végig nagy lángon süssünk, így a hús pirulni fog, és nem tudja kiengedni magából a nedvességet, nem fog elázni, párolódni.
Ameddig a hús sül, készítsük fel a tálakat: tegyünk mindegyikre vegyesen az aprított zöldségekből, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd ízesítsük kevés tárkonyecettel és jó minőségű extra szűz olívaolajjal.
A zöldségekre halmozzuk rá a megsütött húst, ízesítsük a joghurtszósszal, és kínáljunk mellé felszeletelt lepénykenyeret. Köretként adhatunk hozzá hasábburgonyát vagy párolt jázmin rizst.

Lepénykenyér készítése:

A vízhez adjuk hozzá a cukrot, és keverjük el benne az élesztőt. A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük hozzá a sót, majd öklünkkel nyomjunk egy mélyedést a közepébe. Öntsük bele az élesztős vizet, majd az olajat, és jól dolgozzuk össze. Lágy tésztát fogunk kapni, nem baj, ha kissé ragacsos.
Kelesszük a tésztát egy órán keresztül.
Gyúrjuk át, majd vágjuk fel 10 dkg körüli darabokra, formázzunk belőlük gombócokat. Hevítsünk fel egy serpenyőt SZÁRAZON.
A gombócokat lisztezett deszkán nyújtsuk ki korong alakúra kb. 2 mm vastagságúra, majd villával szurkáljuk meg. A forró serpenyőben oldalanként egy-egy percig süssük, amíg szép barna pöttyök alakulnak ki a tésztán.
Használjuk fel azonnal, vagy csomagoljuk fóliába a kihűlést követően, amennyiben többet készítünk.

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 81
Tegnapi: 81
Heti: 81
Havi: 1 500
Össz.: 176 796

Látogatottság növelés
Oldal: Gyros tál készítése
Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek - © 2008 - 2024 - egyesultkiralysag.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »