Pünkösdi nagy kalács
Hozzávalók:
860 gramm liszt
21 dkg Ráma margarin
150 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 2 tojás sárgája + fél evőkanál tej a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Alaptészta elkészítés:
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, beletesszük az élesztőt, és a liszt közepére lyukat készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a feldarabolt margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot.
Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl az elegyünk.
A masszát langyos állapotban öntjük a tálban levő liszthez, majd megkezdjük a tészta összegyúrását.
A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
Kalács formázása:
Átgyúrjuk kelesztés után a tésztát, majd rudakat sodrunk (lisztet nem teszünk a gyúródeszkára) és 3-3 fonatot készítünk a tészta köré és a tészta belsejébe is. A kereszt alak kialakításához a hosszú fonat mellé teszünk még két kisebb fonatot jobbról és balról. A megmaradt kis tésztából kisebb rudakat
sodrunk és a kereszt mellé tesszük díszítésnek mind a négy oldalon. 2 db tojás sárgájával lekenjük és 40 perc alatt megsütjük a tésztát.