Rózsás kalács készítése
Hozzávalók:
32,5 dkg liszt
12,5 dkg Ráma margarin
50 g porcukor
1/2 tasak instant élesztő
2,5 g só
125 ml tej
1 db tojássárgája + 1 tojás sárgája + 1 ek. tej a kenéshez
Töltelék:
fél üveg mogyorókrém
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy tálba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük,
felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után újra pihentetjük a tésztát.
Kelesztés után kerek nagyobb szaggatóval 8 db tésztát kiszaggatunk, nyújtófával kicsit nagyobbra, vékonyabbra nyújtunk minden kerek tésztát, majd 1-1 db kerek tészta szélein hat kisebb vágást ejtünk. A közepébe tesszük a mogyorókrémet és az egymással szemben levő
darabokat egymásra hajtjuk. Az első hajtásnak, ahol a töltelék van csúcsot készítünk, a többi hajtás széleit kicsit visszahajtjuk, ebből lesznek a rózsák. A rózsák köré nyolcas alakban tesszük a két fonatos tésztát, az oldalra pedig két szivet teszünk. A kialakított süteményeket sütőlemezen vagy tepsin sütés előtt pihentetjük. A megkelt süteményeket megkenjük tojássárgája + 1 kanál tej keverékével, majd megsütjük 30 perc alatt.